't schoonste plekje

't schoonste plekje

In 2014 ging paalonline op zoek naar " 't schoonste plekje van de wereld". 

Naast een spannende wedstrijd, een dorpsfeest en onvergetelijke momenten blijven er ook tastbare herinneringen aan dit project: een gedenkplaat met gedicht van Paul Frison aan de Paalse plas en een kaart met drie wandelingen en een fietstocht langs de 'schoonste plekjes'.  De kaart is zo lang de voorraad strekt gratis te verkrijgen in het fietscafé aan de paalse plas, in OC de Buiting en bij toerismeberingen. Of je kan ze hier onder downloaden.


Klik hier om de volledige kaart van Paal met de schoonste plekjes van de wereld te zien.

Het schoonste plekje van de wereld: Paalse Plas

Een leuke plaats waar je kan wandelen, fietsen, golfen, zeilen of windsurfen als het weer mee zit en vissen als ze willen bijten. In de zomer kan je er zwemmen en zonnen of genieten van het mooie uitzicht op een gezellig terras terwijl de kinderen stoeien in de speeltuin. In de jaren zestig werd de Plas uitgegraven voor de aanleg van het industriepark. De noordoost grens loopt langs de E313, een bomengordel dempt het geluid tot een zacht gezoem als je er naast wandelt. Vele soorten watervogels hebben er hun stek en kleuren samen met een grote variëteit aan bloemen, struiken en bomen de natuur. Als een reuzenspiegel verdubbelt het water deze pracht. In het noorden van het domein is de natuur ongerept tussen de Plas en de Winterbeek die daar de grens is van het domein en het dorp. Op een geasfalteerde omloop van 5 km, geschikt voor wandelaars en fietsers, laat de Plas zich van alle kanten bewonderen. Tientallen plekjes wedijveren om het mooiste te zijn. Al naar gelang de stand van de zon of het seizoen is het een al mooier dan het andere. Van op dit plekje aan de Plas is de zonsondergang op mooie dagen een lust voor het oog. 

  

’t Is niet meer zoals ’t vroeger was,

maar ’t is ne hele schone plas.

Uitgegraven voor ’t wegennet,

met water gevuld voor ons verzet.

Hier, waar de natuur zich spiegelt in de plas,

met zijn bloemen en groengewas.

Waar vissen de tijd verslijten,

door weer eens aan die haak te bijten.

Waar vogels op het water leven,

om de natuur nog meer kleur te geven.

Hier is plaats voor arm en rijk, voor groot en klein,

Hier wil ik gelukkig zijn.

 


Klik hier om de volledige kaart van Paal met de schoonste plekjes van de wereld te zien.

De babbelbank 

De babbelbank bevindt zich midden in het dorp van Paal, naast de kerk, op het dorpsplein. Het is een uniek kunstwerk ter ere van de grootste Palenaar : Pietermenneke. Het grafisch ontwerp is van Joris Put en het werd gerealiseerd door Okra Paal en de Driehoek vzw. Het is een “social sofa” met het doel het sociale weefsel in de dorpskern te versterken. Je kan niet naast de oranje creatie kijken wanneer je door het dorp rijdt. Een plaats om op een mooie dag even te verpozen. 

De Wisselstraat 

De streek van Paal is een uitloper van het Hageland, waar holle wegen en heuvels het landschap bepalen. Een van deze wegen is de Wisselstraat. Deze straat verbindt de Dalenbergstraat en de Steengroefstraat van waar je een prachtig uitzicht hebt. Het is een geasfalteerde holle weg met een unieke houtwal van eikenhakhout, oude fruitbomen en autochtone hazelaars. De holle wegen in Paal bieden een unieke verzameling van 16 verschillende bomen, 28 soorten struiken en 104 kruidensoorten. Op het einde van de straat staat een picknicktafel. 

De kapel op de Klitsberg  

Aan de noordkant van de Klitsberg ( een Diestiaanse heuvel ) ligt het kapelletje, helemaal in het groen verscholen ,dat door iedere Palenaar gekend is. Het is een uniek punt dat al op de kaart stond in 1814. Het oorspronkelijk kapelletje ( 1846) staat binnen in de huidige kapel omdat vandalen er menigmaal vernielingen aangebracht hebben. Het is een ontmoetingsplaats voor vele mensen: in de meimaand als bidplaats voor gelovigen en wandelaars en geliefden hebben het menigmaal als rustpunt gebruikt. Aan de noordkant heb je een mooi uitzicht op Hulst en Tessenderlo. Het kapelletje wordt goed onderhouden door vrijwilligers. 

  04SchoonstePlekjelmqdygbrycbrybc   04schoonsteplekjelmqdygbrycbrybc

 

 

 

 

 

 

 


Klik hier om de volledige kaart van Paal met plekje nr 4 te zien

De Watermolenstraat

De Watermolenstraat verbindt de Buitingstraat met de Broekkantstraat. Het noordelijk deel is aanvankelijk verhard en sterk bebouwd. Na een 300-tal meter is de weg onverhard en er vormt zich langzaam een holle weg met de diepste insnijding langs de zuidkant van de heuvelrug. De kanten van de holle weg zijn begroeid met planten,bloemen en kruiden allerhande , kreupelhout en bomen en vormen ,al naargelang het seizoen, een kleurrijke en schaduwrijke omranding .Dit is veruit de rustigste en meest authentiek holle weg van Paal. De Watermolenstraat is altijd goed bewandelbaar maar kan af en toe een tikkeltje pittig en moeilijk zijn voor de fietsers. 

   05SchoonstePlekjemghfofhqlfh   05schoonsteplekjemghfofhqlfh

Klik hier om de volledige kaart van Paal met plekje nr 5 te zien

De Rietstokstraat

De Rietstokstraat verbindt het Kouterveld met de Gestelstraat. De eerste 300 m zijn verhard en bebouwd. Vervolgens vormt het onverharde gedeelte zich om tot een holle weg. Eens op de top van de heuvel rest er nog een smal paadje dat op de zuidflank van de heuvel tussen de weiden en de velden, rechtsaf buigt naar de Gestelstraat. Precies op deze plaats heb je een wijds uitzicht op de vallei van de Zwarte Beek. Het panorama is sterk afhankelijk van het jaargetijde alsook van de aanplantingen van de boer op het voorliggende veld. Dit plekje is altijd bereikbaar voor de wandelaars. Fietsers moeten af en toe een beetje opletten en het is aan te raden om via de Gestelstraat naar het plekje te rijden. 

   06SchoonstePlekjeqsdghggmjdh   06SchoonstePlekjeqsdghggmjdh

Klik hier om de volledige kaart van Paal met plekje nr 6 te zien

De Klitsberg

De streek van Paal is een uitloper van het Hageland, waar holle wegen en heuvels het landschap bepalen. Paal is dan ook rijk aan ‘bergen’. De Klitsberg, Venusberg, Dalenberg, Totenberg, Zwanenberg, Meelberg, Geleberg, Busselberg, Suikerberg, Zandberg, Steenberg, Meelberg en de Mierheuvel leiden je met hun tot de verbeelding sprekende namen, tot op zo’n 50 m hoogte. De Klitsberg is een lappendeken van loofbos, naaldbos en braakliggende stukken. Er is weinig “ Park “aan omdat het te veel eigenaars heeft. Toch wordt het nog veelvuldig gebruikt door mountainbikers, lopers en wandelaars. De kapel op de berg is een begrip voor iedere Palenaar. Je kan de berg het best betreden langs de Watertorenstraat, Kreniststraat of het dienstencentrum de Klitsberg. 

 

   07SchoonstePlekjeqjfgqpfhs   07SchoonstePlekjeqjfgqpfhs

 

Klik hier om de volledige kaart van Paal met plekje nr 7 te zien.

Lijsterstraat

De Lijsterstraat begint aan het ronde punt van de Beverlosesteenweg / Katermeer / Lijsterstraat en loopt praktisch door tot aan het kanaal. Het eerste gedeelte van de straat is verhard en er is vrij veel nieuwbouw in de straat. Het tweede deel van de Lijsterstraat is onverhard en loopt door het bos. De vele bomen met een rijke en dichte loverkruin vormen als het ware een tunnel van groen. Vooral tijdens de zomermaanden is het aangenaam om in deze schaduwrijke straat te fietsen of te wandelen. De foto toont een Amerikaanse eik met 8 armen die aan de zijkant van de straat groeit.

Kijk... met mijn opvallende stam

sta ik aan de straatkant

in een oasevan groen

aangekleed in de lente.

’s Zomers een open deur

naar frisse lucht en koelte

voor wie rust.

De zon die mij verlicht

en wuivende blaadjes

ritselen mijn gedachten.

Ik hoor fluitende vogels

en water stroomt

aan de uitgang van het bruine pad.

Ik ben een bijzondere boom.

Zo mooi.

Zo sterk.

Zo sterk.

Maria Meynkens 

 

 

 

08SchoonstePlekjegopsfpgqfgsm     08SchoonstePlekjegopsfpgqfgsm

 

Klik hier om de volledige kaart van Paal met plekje nr 8 te zien

Albertkanaal in Tervant

In 1930 is men begonnen met de graafwerken van het Albertkanaal om het industriebekken van Luik te verbinden met de haven van Antwerpen. Tijdens de Duitse inval in mei 1940 werd de brug van Tervant opgeblazen om het invasieleger tegen te houden aan het Albertkanaal. Het Duitse leger was echter te sterk en na enkele dagen werd de rest van ons land overrompeld. Tijdens de 4 jaar durende bezetting werd de brug vervangen door een veerpont. Oorlog, modernisering en verbreding van het kanaal hebben de omgeving regelmatig van uitzicht veranderd. Aan de westkant van het kanaal ligt Tervant, een mooie moderne agglomeratie met veel groen, ingesloten tussen de autosnelweg, het Albertkanaal en een industriegebied. Aan de oostkant ligt de kolenhaven te wachten op een nieuwe bestemming. In 2013 werden hier 3 grote wind- molens in gebruik genomen om ons van energie te voorzien. Het zijn net enorme reuzen met 3 armen aan hun hoofd die heftig beginnen te zwaaien als er wind is. Langs het kanaal loopt een jaagpad waar heel wat fietsers, in alle rust genietend, of met spoed naar hun werk of thuis pedaleren.

Een slagader van energie

voor mens en industrie.

Alles wat hier op vaart

blijft ons op de weg bespaard.  

 

09schoonsteplekjejqsihgqgh   08SchoonstePlekjegopsfpgqfgsm  

 

Klik hier om de volledige kaart van Paal met plekje nr 9 te zien.

Watermolen

De watermolen, Gestelse molen genoemd, is een gekend en markant plekje op Paals grondgebied. Op de kruising van de Maalbeekstraat en de Broekkantstraat vormt de Zwarte Beek de scheiding tussen Lummen en Paal. Op deze plek werd omstreeks 1700, in de bedding van de Zwarte Beek, de Gestelse molen gebouwd voor het malen van graan. Sinds 1970 is de molen inactief. De omgeving van de watermolen was vroeger een uitgelezen plekje weer menige Paalse jongere heeft leren zwemmen. Ook nu nog wordt het kabbelend water van de Zwarte beek opgehouden door schotten ter hoogte waar ooit het waterrad draaide. De Gestelse molen ligt op een kruispunt van diverse wandel- en fietsroutes. 

   10schoonsteplekjemqsfhgbfhyvlqs   10SchoonstePlekjemqsfhgbfhyvlqs

Klik hier om de volledige kaart van Paal met plekje nr 10 te zien 

Steengroefstraat

Boven op de heuvelrug van de Meldertsesteenweg tot aan de Gestelstraat loopt de Steengroefstraat. De rosse ijzersteen die hier werd uitgegraven is verwerkt in heel wat kerken van de omgeving. Aan de zuidkant zie je afwisselend bossen en velden en tonen “ De Moedige Bijters“ hun kunsten op een omloop met hindernissen. Naar het noorden heb je een prachtig uitzicht op de terrils van Beringen- Mijn, op Paal en op Tessenderlo. ‘s Avonds kan je hier genieten van een mooie zonsondergang en als het donker is tekenen de lichtjes van de huizen en de straatverlichting het stratenplan van “Paal by night“.  
Waar rosse steen werd gevonden
blaffen nu moedige honden.
Iedere dag en ieder uur
geniet je hier van de natuur.

 

  11SchoonstePlekjeqmzjfjhqsiv 11SchoonstePlekjeqmzjfjhqsiv

 Klik hier om de volledige kaart van Paal met plekje nr 11 te zien

Gorenstraat

De Gorenstraat is een rustig gelegen weg in de omgeving van de Acacialaan. Vanaf de Katermeerstraat tot aan het pleintje aan het einde van de Acacialaan is de Gorenstraat onverhard doch zeer goed toegankelijk voor wandelaars en fietsers. De weg is omrand met eikenbomen, heeft het uitzicht van een dreef en slingert zich door velden en weiden. Je hebt er dan ook een prachtig uitzicht op de omgeving. Aan het pleintje in de Acacialaan is de Gorenstraat voor onbekende reden onderbroken. Een eindje verderop duikt de straat weer verhard op en vormt de verbinding tussen de Acacialaan en de Lijsterstraat. 

 

   12SchoonstePlekjeqqkiwwigj   12SchoonstePlekjeqqkiwwigj

 

Klik hier om de volledige kaart van Paal met plekje nr 12 te zien

Kamerstraat

De Kamerstraat vormt de verbinding van de Buitingstraat met de Gestelse molen. Menig wandelaar en fietser kent deze straat omwille van zijn steile klim en het prachtige panorama. Langs de noordkant, op de top van de heuvel, heb je een enig uitzicht over het dorp van Paal. In de herfst en winter is het zicht op Paal uitstekend en onbelemmerd. Tijdens de lente- en zomermaanden vormt de begroeiing een enig mooi, groen kader waarin je de meeste kenmerkende gebouwen van Paal kan zien. Natuurlijk bepaalt ook de aanplanting en de akkerkunst van de boer het uitzicht. Langs de zuidflank heb je de steile afdaling naar de watermolen en een vergezicht over de vallei van de Zwarte Beek.

 

Johan Vervoort zegt het op zijn Buitings als volgt:

 “’t Schoenste plekske van de wéreld” ligt volges mich in de Kamerstraat,bove oppe berg.Vural as ge bé urre velo van de Zwette Beek komt en as ge dan stiekkapot bove komt en efkes stopt vur ut te ruste.

As ge dan zoe e bietske ne links kiekt,dan zeider de kerk mé op den achtergrond de Klietsberg ligge.

 Maria Meynkens omschreef dit plekje als volgt:

Bergen geven zicht over ’t dorp

waar bloemen pronken bossen en akkers zijn

mijn buren en vrienden wonen

verenigingen leven brengen van vreugde en verdriet

en waar elke mens zijn plaatsje vindt  

 

 

  13schoonsteplekjelfozfkfkf   13SchoonstePlekjeLFOZfkFKF

Klik hier om de volledige kaart van Paal met plekje nr 13 te zien

Trage weg

Boven op de heuvelrug, de uitloper van het Houterveld, staat een eenzame stoere eik langs het trage wandelpad dat de Rietstokstraat, via de Watermolenstraat, met de Kamerstraat verbindt. Het is er bijzonder rustig en stil. Deze eik is zo dominant in het landschap aanwezig dat je vergeet om naar de dorpskern van Paal te kijken. Is dit één van de meest stille plekjes van Paal? Absoluut! Het plekje is bereikbaar voor alle wandelaars die de, onlangs herstelde, trage weg bewandelen. Voor de fietsers is het aan te raden het plekje te benaderen vanuit de aanlandende Kamerstraat. 

  14SchoonstPlekjeqgfjqsgfqsgfgqsjkfg   14SchoonstPlekjeqgfjqsgfqsgfgqsjkfg

Klik hier om de volledige kaart van Paal met plekje nr 14 te zien.

Kapel Brelaarstraat

In het midden van de Brelaarstraat, aan fietsknooppunt 330, ligt dit O.L.V.-kapelletje. Het werd gerestaureerd door vrijwilligers in 2010. Het nieuwe kapelletje werd ingericht ter gedachtenis van Robert Carremans , kruisheer, die vermoord werd samen met 31 missionarissen in het voormalige Congo. De portretten van de 21 kruisheren hangen in de kapel. Het is een plaats te midden van de natuur waar banken staan waarop je rustig je picknick kan aanspreken om daarna uit te kijken welke weg je wil gaan. 

   15kblsghfgtfzafd kaart15jhyaygdlaudg
logo schoonsteplekje Paalonline en een aantal Paalse verenigingen starten in 2013 de zoektocht naar het schoonste plekje van de wereld. Waar het exact ligt weten we nog niet, maar van één ding waren we zeker: het ligt in Paal.  Verscheidene verenigingen, de Paalse scholen, de VVV's van Beringen en de omliggende gemeenten en heel wat vrijwilligers werkten mee aan de zoektocht.  Die zoektocht werd in mei 2014 afgesloten met een volksfeest op het mooiste plekje van de wereld: de Paalse plas. logo schoonsteplekje2