Paals portret: Koen Heselmans met KB Tenten haantje de voorste

Reeds op jonge leeftijd toonde Koen Heselmans (34) ondernemerschap door als 20-jarige café ’t Haantje te gaan uitbaten. Daar is nu  na 14 jaar een punt achter gezet maar ondertussen startte hij in 2013 zijn zaak KB Tenten op die allerlei feest- en partytenten verhuurd.  Zakenman Koen groeide de afgelopen jaren in de manier waarop hij zijn café runde maar  dat deed ook zijn bedrijf op explosieve manier. Zelfs in die mate dat hij het café achter zich liet om zich volledig te focussen op KB Tenten. In dat marktsegment is Koen ondertussen een soort ‘haantje de voorste’ geworden. Paalonline lokte Koen Heselmans uit zijn tent om er een boeiend gesprek mee te hebben.

Koen wordt op 15 april 1983 geboren als zoon van Romain Heselmans en Liliane Caubergs. Hij loopt lagere school in Paal en volgt het secundair in Hasselt waar hij een diploma boekhouden en informatica behaald. In 2006 leert hij Belinda Vanwest kennen. Het koppel heeft met Sander (9 jaar) en Jasper (6 maanden) twee flinke zonen. Na zijn schooltijd blijft Koen niet bij de pakken zitten en doet hij onder meer vakantiewerk in de  toenmalige restaurant/brasserie ’t Pietermenneke bij hem in de buurt. “Dat is rechtstreeks de aanleiding geweest om met café ’t Haantje te beginnen”, steekt Koen van wal, “café ’t Haantje stond al één jaar lang leeg. Bepaalde personen spraken mij aan met de vraag of ik mijn bescheiden horeca-ervaring niet wilde gebruiken om dat volkscafé met een lange traditie in Paal uit te gaan baten. Ik was in 2003 amper 20 jaar toen ik die stap zette. Mijn ouders keken een beetje bezorgd toe want ze twijfelden of een jonge gast als ik dat wel zou aan kunnen. Ik nam in die beginjaren tal van initiatieven om het caféleven voor de klanten interessanter te maken. Ik startte met een spaarkas, richtte een dartsclub op en organiseerde karaoke-avonden in. Regelmatig waren er barbecue- en andere eetdagen die de klanten wel wisten te appreciëren. Naast het café bouwde ik een terras uit. Dat was in eerste instantie bedoeld om de rokers een dak boven het hoofd te geven maar ook de andere klanten wisten dat bij mooi weer te waarderen.”

Café ’t Haantje heeft ook op privévlak zijn toekomst bepaald. “Op zekere dag kwam Belinda daar binnen gewaaid met een aantal vriendinnen die terugkeerden van een fuif”, weet Koen nog zeer goed, “ze is nooit meer weggegaan.”

KB Tenten

“Om de extra activiteiten in mijn café voldoende plaats te geven, kocht ik enkele kleine partytenten aan”, gaat Koen met zijn verhaal verder, “nadien vroegen meerdere klanten of ze die tenten niet konden huren voor een privéfeestje. Die vragen bleven maar komen en zo ontstond het idee om daar in verder te gaan. Mijn broer Bert, die nooit in de zaak actief was, bedacht de naam KB Tenten. Ik breidde stilaan mijn aanbod uit met aluminium-kadertenten en pagodetenten. Verwarming en vloeren kan ik ook leveren. Ik heb privéklanten maar ik werk ook samen met eventplanners. Zo ben ik actief geworden in gans Vlaanderen tot zelfs in Wallonië. Je kan gerust stellen dat mijn tenten staan van Francorchamps tot Nieuwpoort. Via zoekmachine Google ad words komen klanten mij ook op het spoor. Sinds de start in 2013 is KB Tenten hard gegroeid. Ik heb een magazijn in Tessenderlo en beschik over een vrachtwagen en enkele aanhangwagens om alles ter plaatse te brengen. Toen ik begon met KB Tenten hoopte ik op een positieve evolutie van mijn commerciële activiteit maar het is een echte explosie geworden. Ik had nooit verwacht dat het zo’n vaart zou lopen. Uiteindelijk werd de combinatie met ook nog caféhouden te veel. Daardoor de beslissing om met ’t Haantje te stoppen.”

Velen zullen zich wellicht al afgevraagd hebben waarvoor de ‘B’ staat in KB Tenten. Het is dus de ‘B’ van Bert. Maar het kan evenzeer ingevuld worden met de ‘B’ van Belinda. Misschien was Koen wel voorbestemd om een partner te vinden waarvan de voornaam met een ‘B’ zou beginnen. Wat dat betreft is het cirkeltje ook rond.

Wie voor één of ander feestje een extra tentdak boven zijn hoofd nodig heeft, moet beslist eens kijken op www.kbtenten.be .

(tekst & foto’s Martin Vanierschot)

KoenHeselmans5

 

KoenHeselmans6

 

extra foto's: Etienne Bervoets (genomen op laatste openingsdag van Koen in 't Haantje)

 

KoenHeselmans3

KoenHeselmans4

Log in om reacties te plaatsen