Paals portret: Marc Huybrighs maakt van digitale fotografie een kunst

Op de website van Paalonline vindt de bezoeker regelmatig artistiek hoogstaande foto’s van Marc Huybrighs. Maar wie is Marc Huybrighs?  Wij hebben hem achter zijn fototoestel vandaan gehaald en voor onze lens in de praatstoel gezet. Wij geven hem niet alleen een gezicht in de reeks Paalse Portretten maar laten hem ook vertellen over zijn hobby waar hij zo gepassioneerd mee bezig is.

Marc wordt op 8 juli 1965 geboren als zoon van Toine Huybrighs en Paula Theunis.  Hij heeft twee zussen: Brigitta en Ingrid. In 1990 trouwt hij met Sonja Pot. Het echtpaar heeft twee kinderen :  Tim en Evy. Marc  groeit op in Paal en volgt er de lagere school. In het secundair loopt hij eerst 2 jaar school in VTI Beringen om nadien 4 jaar elektriciteit en elektronica te studeren in Diest. In Diepenbeek behaalt hij zijn graduaat automatisering. Na zijn legerdienst gaat hij  aan het werk bij radiatorenproducent Radson. Sinds 2000 is hij in Genk aan de slag in het bedrijf ALZ dat nu APERAM heet en roestvrij staal produceert. “Als regeltechnieker moet ik de continuïteit van het productieproces in de walsafdeling garanderen”, legt Marc uit.

Voor sport is er in zijn jonge jaren niet veel plaats. Hij fietst wel even op de mountainbike rond tot hij in 2003 het tennis ontdekt. Bij TC Paal ontpopt hij zich tot een geduchte tegenstander.

In 2013 begint hij aan een nieuw hobbyhoofdstuk als hij in het THHI Tessenderlo een avondcursus fotografie gaat volgen. “Ik maakte in de jaren voordien ook al vele vakantiefoto’s die ik dan samenbracht in albums die ik volledig zelf samenstelde”, vertelt Marc, “ik wilde op fotografisch gebied echter meer doen dan de klassieke foto’s en vakantieplaatjes maken. De interesse in echte kunstfoto’s was zo groot dat ik die lessen begon te volgen. Daar hoorde uiteraard ook een cursus in fotoshoppen bij om die techniek te leren beheersen. Die volg ik nog steeds.”

Foto’s op het internet

“Na enige tijd begon ik foto’s op het internet te plaatsen en zo kwam ik ook de foto’s tegen van Gilbert Claes, mijn leraar in het 5de leerjaar van de jongensschool, “gaat Marc verder met zijn verhaal, “ik bezocht ook de tentoonstelling die hij organiseerde in Galerij Bel-Art in Paal. We trekken er nu vaak samen op uit om foto’s te maken. In feite kan je stellen dat de situatie meester/leerling van destijds nu hersteld is maar dan op het vlak van digitale fotografie. Gilbert staat verder dan ik. Om foto’s te maken zoeken we wel bepaalde interessante locaties op. Eens de foto’s op de pc staan kan het artistieke proces van het fotoshoppen beginnen. Dat is een langzaam proces. Ik streef er echter wel altijd naar dat de originele foto nog herkenbaar moet zijn ondanks allerlei manipulaties. Die artistieke ingrepen zijn eigen aan digitale fotografie. In de gewone fotografie wordt de werkelijkheid weergegeven maar bij ons mag het wat mystieker en kunstzinniger zijn.

Momenteel publiceer ik foto’s op www.1X.com en www.500PX.com. Vooral op de site 1X is dat een eer want daar worden de foto’s eerst grondig bestudeerd eer ze  geselecteerd worden voor plaatsing. Als fotograaf zit ik in een constant leerproces waardoor er steeds evolutie is in mijn manier van werken. Tools ter beschikking hebben is niet voldoende, men moet er ook kunnen mee werken.”

Marc Huybrighs droomt niet van een eigen tentoonstelling. Dat is niet aan de orde. Hij wil blijven genieten van zijn hobby en af en toe een foto zien verschijnen op kwalitatief hoogstaande sites op het internet. Paalonline mag hij zeker niet vergeten om er regelmatig een fotoparel op te plaatsen.

(tekst en foto Martin Vanierschot/artistieke foto’s Marc Huybrighs).

MarcHuybrighs1

 

MarcHuybrighs3

MarcHuybrighs4

 

Log in om reacties te plaatsen