Paals portret: Van ‘De 3 Blondjes’ tot ‘P-Ilske’

In onze volkscultuur hebben de gezellige lokale cafés altijd een belangrijke rol ingenomen. Het volkscafé, of de bruine kroeg, zoals ze ook wel werd genoemd, is een onderschat bindmiddel in het sociale weefsel van onze samenleving. Altijd brengen zij mensen samen. Of het nu individueel is of in verenigingsverband, steeds speelt het volkscafé een cruciale rol. Die wordt pas echt duidelijk als die schakel weg valt. Hierdoor kunnen verenigingen zelfs verdwijnen of gaan anderen hun kaart- en gespreksmomenten vreselijk missen. Daarom koos ik deze maand als schrijfonderwerp voor één van de weinige volkscafés die Paal nog kent. Lange tijd was het café aan de Beverlosesteenweg bekend als ‘De Sportvriend’, waar ook de teloorgegane schuttersgilde van Meelberg thuis was, nu is de naam veranderd in ‘P-Ilske’. In dit Paals Portret schetsen we de geschiedenis van een Paals monument.

Om het ontstaan van het café te achterhalen ging ik op bezoek bij Fernand Convents (74), een telg uit het gezin van Jozef Convents en Maria Meelberghs. “Mijn ouders hebben het café gebouwd en geopend in 1950”, vertelt Fernand, “omdat ik met Mella, Mariette en Josephine die zussen had, kreeg het café ‘De 3 Blondjes’ als naam. De aanwezigheid van jong vrouwvolk in een café was in die tijd van onschatbare waarde want er werd destijds nog veel gedanst. Dat het gebouw werd opgetrokken op de hoek van de Beverlosesteenweg en de Azaleastraat had alles te maken met het feit dat mijn moeder de grond erfde van haar grootvader Eduard Meelberghs. Later hebben mijn ouders de naam van het café gewijzigd in ‘De Sportvriend’. Nadat mijn zussen huwden en het ouderlijk dak verlieten, en de 3 blondjes verdwenen, was er geen reden meer om die naam te behouden. De tijden veranderden ook. Er werd op café steeds minder gedanst tot dat gebruik helemaal verdween.”

Eind 1973 werden Felix Smolders en Irène Raymaekers de nieuwe eigenaars. Zij bleven het café 22 jaar uitbaten. Dan werd het gebouw verkocht aan Bernard Billen die een jaar of 5 achter de tapkast stond. Na een nieuwe verkoop kwam het café in handen van Valère Alenteyns die enige tijd de waard was. Van juli 2002 tot december 2007 verhuurde hij het café aan Mieke Schepkens en Danny Nijs. Nadien stond Valère nog zelf in de zaak tot in januari 2009 Davy Poelmans en Nikki Janssen de zaak gingen huren. Die huurperiode ging niet onopgemerkt voorbij. Na ongeveer 50 jaar veranderde hij de naam in café ‘De Lange’, niet ongewoon gezien zijn gestalte maar wel een historisch moment. Bovendien nam hij een aantal nieuwe initiatieven waarvan het herinrichten van Meelberg-kermis, samen met foorkramer Charel Van Poppel, het meest in het oog springende was.

Pilske DeLange

 Davy ‘De Lange’ Poelmans en Charel Van Poppel bliezen Meelberg-kermis nieuw leven in.

 

 

P-Ilske

Op 1 januari 2017  eindigde het tijdperk van ‘De Lange’ en ook van Valère Alenteyns die de zaak verkocht aan Patrick Caluwé en Ilse Aerts. Dat ging gepaard met een naamsverandering naar ‘P-Ilske’. Een creatieve en goed gevonden samenvoeging van (P)atrick en  (Ils)ke. Er ging een zucht van opluchting op bij de vaste klanten want hun staminee bleef open.

Ilse Aerts is de kleindochter van Felix Aerts en Fien Poel, beter bekend als ‘Fien Veek’ , en de dochter van Jef Aerts en Leanne Huveneers. Patrick Caluwé werd geboren in Merchtem en groeide op in Wolvertem/Meise. Na zijn militaire loopbaan, die zich grotendeels in Duitsland situeerde, kwam hij na zijn pensioen in Meldert wonen. Een deel van zijn sociaal leven speelde zich af in Paal. Zo leerde hij Ilse kennen.

Omdat Ilse altijd al droomde van een zelfstandige activiteit, begon het koppel te brainstormen over wat dat wel zou kunnen zijn. Het toeval bepaalde hun nieuwe beroepsbestemming. “In Middelkerke, waar Valère Alenteyns nu woont, liepen we mekaar tegen het lijf tijdens een kort verblijf aan zee”, vertellen Ilse en Patrick, “Valère herkende Ilse wel maar mij natuurlijk niet. We hebben wat gebabbeld en onze toekomstideeën ter sprake gebracht. Valère vertelde meteen dat zijn café te koop stond en dat het misschien interessant voor ons zou kunnen zijn. De bal rolde verder en nu is ‘P-Ilske’ een feit.”

In de maand april zijn een aantal renovatiewerken gepland maar het café blijft gewoon open. “Meest opvallend zal zeker het nieuwe overdekt terras worden”, zeggen Ilse en Patrick, “zo willen wij meer comfort bieden voor fietsers en wandelaars. Op het vlak van animatie blijft alles behouden zoals het was met Meelberg-kermis die blijft bestaan, een paar zettersprijskampen en een winterse uitstap naar een kerstmarkt. Een nieuw idee is dat we enkele wandelingen willen organiseren.”

Paalonline wenst Ilse en Patrick veel succes met de uitbating van ‘P-Ilske’. (tekst & foto’s Martin Vanierschot)

 

Pilske2

Pilske1

Log in om reacties te plaatsen