Paalse portretten

Paalse portretten

In deze rubriek brengt dorpsgenoot Martin Vanierschot je regelmatig een portret van bekende of minder bekende mensen met een hart voor Paal.  Naast de foto krijg je nog een kort verhaal over de geportretteerde persoon.Wil je Martin een tip geven voor een markant portret ? Dat kan via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Toen praatvaar André Aerts (70) begon te vertellen over zijn 55 jaar activiteit als vrijwilliger in het Paalse verenigingsleven, leek het er sterk op dat ik aan één Paals Portret niet voldoende zou hebben om alles te kunnen neerschrijven. Het werd grasduinen in stapels geschriften, foto’s en zijn geheugen. Zijn inzet voor de parochiegemeenschap begon bij de KAJ. Hij was actief bij het ACV en van in de jaren ’70 één van de drijvende krachten binnen de KWB. Bij de KWB-werking is hij nog steeds betrokken al moet hij nu wel afscheid nemen van het KWB-voetbalteam dat ophoudt te bestaan. Hij maakt ook deel uit van Club 47, de werkgroep van zijn geboortejaar.

Met zijn levensverhaal had Pino Girardi perfect gepast in het project ‘Paal, één dorp, vele gezichten’. Al die boeiende informatie konden we niet onbenut laten en daarom moest er een interview komen met Giuseppino, zoals zijn voornaam voluit luidt,  wat zoveel betekent als ‘Jefke’. Zijn jeugd en jonge jaren staan in het teken van voetbal en muziek. Met het vorderen van de jaren moesten de voetbalschoenen aan de haak en bleef die andere passie wel aanwezig.

Reeds op jonge leeftijd toonde Koen Heselmans (34) ondernemerschap door als 20-jarige café ’t Haantje te gaan uitbaten. Daar is nu  na 14 jaar een punt achter gezet maar ondertussen startte hij in 2013 zijn zaak KB Tenten op die allerlei feest- en partytenten verhuurd.  Zakenman Koen groeide de afgelopen jaren in de manier waarop hij zijn café runde maar  dat deed ook zijn bedrijf op explosieve manier. Zelfs in die mate dat hij het café achter zich liet om zich volledig te focussen op KB Tenten. In dat marktsegment is Koen ondertussen een soort ‘haantje de voorste’ geworden. Paalonline lokte Koen Heselmans uit zijn tent om er een boeiend gesprek mee te hebben.

Op de website van Paalonline vindt de bezoeker regelmatig artistiek hoogstaande foto’s van Marc Huybrighs. Maar wie is Marc Huybrighs?  Wij hebben hem achter zijn fototoestel vandaan gehaald en voor onze lens in de praatstoel gezet. Wij geven hem niet alleen een gezicht in de reeks Paalse Portretten maar laten hem ook vertellen over zijn hobby waar hij zo gepassioneerd mee bezig is.

In onze volkscultuur hebben de gezellige lokale cafés altijd een belangrijke rol ingenomen. Het volkscafé, of de bruine kroeg, zoals ze ook wel werd genoemd, is een onderschat bindmiddel in het sociale weefsel van onze samenleving. Altijd brengen zij mensen samen. Of het nu individueel is of in verenigingsverband, steeds speelt het volkscafé een cruciale rol. Die wordt pas echt duidelijk als die schakel weg valt. Hierdoor kunnen verenigingen zelfs verdwijnen of gaan anderen hun kaart- en gespreksmomenten vreselijk missen. Daarom koos ik deze maand als schrijfonderwerp voor één van de weinige volkscafés die Paal nog kent. Lange tijd was het café aan de Beverlosesteenweg bekend als ‘De Sportvriend’, waar ook de teloorgegane schuttersgilde van Meelberg thuis was, nu is de naam veranderd in ‘P-Ilske’. In dit Paals Portret schetsen we de geschiedenis van een Paals monument.

Groeien in ‘De Toekomst’
Sinds 2010 staat in delicatessenzaak De Meulen, gelegen  in de Heldenlaan, Nico Lespoix (47) achter de toogbank. De winkel heeft zijn verhaal maar dat geldt evenzeer voor de uitbater/zaakvoerder. Praatvaardige Nico doet voor Paalonline graag uit de doeken waarom hij als handelsingenieur in 2010 plots een carrièreswitch maakte en winkel De Meulen overnam. Hij heeft er geen spijt van. Integendeel, hij geniet van elk contact met zijn klanten die hij met veel advies bijstaat bij hun aankopen.

Maurice Huysmans is het prototype van de Palenaar die je in het dorpsleven van Paal vaak ergens tegenkomt. Hij geniet er van om samen met echtgenote Nora Matthys voor de gezelligheid onder de mensen te komen. Anderzijds is hij zo verweven in het Paalse socio-culturele leven dat hij in allerlei functies bij diverse verenigingen meer dan zijn steentje bijdraagt om alles goed te laten functioneren. Nora staat steeds trouw aan zijn zijde. Beiden zijn ondertussen met pensioen maar hun leven blijft nog goed gevuld.
José Vaes (80) heeft haar Café Palma gesloten
Op zondag 18 december 2016, precies op haar 80ste verjaardag, heeft José Vaes de laatste pintjes getapt in haar Café Palma. In 1958 stond ze voor het eerst achter een Paalse cafétoog. Nu zijn we 58 jaar later en was het tijd om die bladzijde definitief om te draaien. Het werd een hectische laatste zondag met een overvol huis, veel ontroerende momenten met tranen die vloeiden , talloze geschenken en bloemen. Het was een afscheid in stijl die volledig paste bij ‘Madame José’.
 

Twee getalenteerde jongens op een bijzondere fiets, vier wielen en één bal, meer was er niet nodig om van Jonathan Coenen en Robbe Hannes Belgische kampioenen in het cyclobal te maken. Al fietsend scoren, dat is de opdracht als men deze wat minder bekende sport beoefent. Beiden zijn lid van Cyclobalclub Het Zwarte Goud Beringen die de sporthal in Beverlo als thuishaven heeft. Cyclobal is een sport die met duo’s wordt gespeeld. Jonathan uit Paal en Robbe uit Beverlo zijn een sterk duo.

Grote fascinatie voor het Koningshuis

Paalonline is altijd al grensverleggend geweest. Voor het gesprek met Yoeri Bervoets hebben wij die lijn doorgetrokken en de gesprekstafel slechts 3 meter verplaatst van Brabant naar Limburg, van Diest naar Beringen. Yoeri en zijn moeder Monique wonen immers in het eerste huis van Diest in de Rothstraat in de richting van de Vleugt. Dat is net over de gemeente- en provinciegrens. Die ‘correctie’ was hier wel op zijn plaats want veel van zijn vrije tijd spendeert Yoeri in het parochiaal leven van Paal. Zijn grote fascinatie voor het Koningshuis is een ander aspect dat zijn leven domineert.

Na een ongeval in de mijn van Zolder, vele jaren geleden, draagt Sylvain Lucas hier  vandaag nog steeds de gevolgen van op gezondheidsvlak.   In die mate dat hij 3 jaar geleden genoodzaakt was om zich een scootmobiel aan te schaffen. Sylvain Lucas is moeilijk te been en zijn rode scootmobiel helpt hem extra mobiliteit terug te winnen. Hij ontmoette ook andere rijders en samen met Mil Coenen richtte hij de club Scootmobielrijders Paal/Beringen op. Om andere leden wat financiële steun te kunnen geven bij de aanschaf van een scootmobiel, ondernam Sylvain Lucas een geslaagde wereldrecordpoging. In 24 uur legde hij 323 km af in de omgeving van de Paalse Plas.

In het gezin van Wim Celen, echtgenote Diana Kusters en de kinderen Sam(15) en Femke (13) draait na de beroepsactiviteiten alles rond volleybal. Wim is voorzitter van Bepavoc, de Paalse volleybalclub die in sporthal ’t Park speelt, Diana is penningmeester, zoon Sam is jeugdscheidsrechter en dochter Femke is speelster. We spraken voor onze rubriek ‘Paalse Portretten’ met Wim Celen over het reilen en zeilen van Bepavoc “en de inspanningen die moeten geleverd worden om alles ieder jaar financieel rond te krijgen.

Na een reeks mannelijke portretten was het weer de hoogste tijd om in deze reeks een vrouw het hoogste woord te laten voeren. Maria Meynkens (69) heeft haar plaats in deze rubriek verdiend want het is nog steeds een ondernemende vrouw. Vroeger was dat als echte aannemer van bouwwerken, nu situeert haar ondernemerschap zich vooral op het vlak van werk in het Paalse verenigingsleven. Vooral als voorzitter van OKRA verricht ze schitterend werk. Het leven heeft haar echter niet gespaard want in 2001 verloor ze op jammerlijke wijze haar man Willy Daniels. Maria en Willy kregen met Hans, Griet en Wim 3 kinderen. Nu zijn er ook 2 kleinkinderen.
Albert Aerts (bijna 86) is altijd een sociaal voelend man geweest. Hij was en is in Paal actief in diverse verenigingen en droeg zo meer dan zijn steentje bij om het dorpsleven mee te activeren. Eén initiatief steekt er echter boven uit. In 1984 startte hij samen met schoonbroer Maurice Klemmen het project op dat miliciens van de legereenheid  Carabiniers van klas 1950 in een verbroedering zou samenbrengen. Die verbroedering loopt vandaag nog steeds verder al zijn de rangen fel uitgedund. Het gesprek met Albert Aerts wordt gekenmerkt door veel vreugde maar ook met verdriet en emoties.
Paal is een uniek dorp. Daar moet niemand aan twijfelen. In dat boeiend dorpsleven nemen de schuttersgilden een aparte plaats in. In Paal zijn 3 boogschuttersgilden actief en evenveel gilden van karabijnschutters. Alle gilden schieten op de staande wip.
Het levensverhaal van onze dorpsgenoot Wasil Semczuk past helemaal in de actuele tijdsgeest van internationale vluchtelingenstromen al was het vertrek van zijn ouders uit Oekraïne niet vrijwillig.  Tijdens wereldoorlog II werden zij als krijgsgevangenen  geëxporteerd. Zijn vader kwam in Beringen terecht, zijn moeder moest gaan werken in Duitsland. Op het einde van de oorlog werden ze herenigd in Beringen waar de familieleden nu nog wonen. Wasil Semczuk, met roepnamen ‘Sil’ en ‘kleine’, is al vele jaren een Palenaar. Hij vertelt zijn verhaal dat doorspekt is met vele emoties.

Bij mijn bezoek aan Achilles Van den Bossche krijg ik een zodanig stevige handdruk dat mijn kneukels enkele minuten later nog pijnlijk aanvoelen. Op die manier geeft deze 94-jarige zijn visitekaartje af. De ingeweken Oost-Vlaming uit Sint-Gilles –Dendermonde toont daarmee dat hij  ondanks zijn hoge leeftijd nog altijd een sterke conditie heeft en fit blijven hoog in het vaandel draagt. In zijn jonge jaren was hij bokser, lange afstandsloper en judoka. Sinds 2007 woont hij in de serviceflats op de hoek van de Kloosterstraat en mag hij zich Palenaar noemen. Daar noteerde ik nu zijn levensverhaal.

Kristof Meeus (24) groeide als kind op in Tervant. Zijn zorgeloze jonge leven kreeg een dramatische wending toen hij als 10-jarige op de fiets werd aangereden door een auto. Hij lag in coma en moest 2 jaar revalideren. Hij liep een onherstelbaar niet-aangeboren hersenletsel op waardoor normaal functioneren in het alledaagse leven moeilijk is geworden. Kristof bleef echter niet bij de pakken zitten en begon 8 jaar geleden met G-judo. Die keuze bleek de juiste want ondertussen is zijn trofeeënkast goed gevuld met bekers en maar liefst 9 gouden medailles die hij won op nationale en internationale tornooien en kampioenschappen.

Emiel Van Doninck, veel beter bekend als ‘Mil de facteur’, fietste jarenlang door het lokale leven als postbode. Ook als scheidsrechter, hij floot tot in eerste provinciale, genoot hij aanzien en bekendheid. Minder zichtbaar, voor velen zelfs onzichtbaar, was het feit dat Mil een verborgen hobby heeft. Hij moest nog 16 jaar worden toen hij zijn wielerboeken begon vol te schrijven met uitslagen van belangrijke wielerkoersen. Tegelijkertijd noteerde hij per beroepsrenner op een aparte fiche alle uitslagen. Mil is door deze hobby een wandelende wielerencyclopedie geworden.

 

Jef Geboers (70) is 20 jaar met pensioen als legercommandant. De voorbije 2 decennia waren echter niet synoniem voor niets doen. Als sociaal bewogen man integreerde hij zich in de thuiszorg en gehandicaptenorganisaties. Daar kwam nog het project voor armoedebestrijding ‘Open Hart’ in Paal bij en recent startte hij een samenwerking op met Westhuis, een opvangtehuis voor dakloze mannen in Beringen.

PAAL – In de reeks Paalse Portretten hebben tot nog toe nog maar 4 vrouwen op de interviewstoel gezeten. Dat is helemaal geen verwijt aan mijn voorganger Hans Put die zondermeer puik werk geleverd heeft met zijn lange reeks van boeiende gesprekken en mooie foto's. Nu was er plots toch een soort van onweerstaanbare drang om dat in één klap goed te maken met de vier gezusters Vaes die een buurtwinkel en een restaurant uitbaten in hartje Paal. Tussen al dat vrouwelijk verbaal geweld bleef ik net overeind om de familiegeschiedenis te noteren en zo volgend relaas te kunnen schrijven.