Paal vroeger

Subcategorieën

Paal in de Groote Oorlog

In de periode 2014-2018 besteedt paalonline aandacht aan 'de groote oorlog', specifiek aan wat er in en rond Paal gebeurde en welke impact dit had op de lokale bevolking.   Naast de info op de website organiseren we enkele activiteiten rond dit thema. 

Schrijf ook  mee geschiedenis met je eigen zolderschatten !

Heb je nog foto's, documenten of voorwerpen uit de oorlogsperiode 1914-1918, laat het ons weten. Heb je weet van familieleden, kennissen, geburen... die nog iets bewaard hebben dat betrekking heeft op de oorlogsperiode, vraag hun medewerking en laat het ons weten.

Het moet niet specifiek gaan over de oorlog zelf. Alles over die periode is interessant en welkom voor publicatie op onze website en eventueel gebruik op een tentoonstelling die wij later zoeken op te zetten. Wij beloven uw eigendom met het grootste respect en zorg te behandelen en uiteraard ook in oorspronkelijke staat terug te bezorgen. Meestal blijft onze inbreng beperkt tot het inscannen of fotograferen van het materiaal.

Dank bij voorbaat!

Stuur een mailtje naar

wo1@paalonline.be

Je kan ook bellen naar

Etienne Bervoets tel. 0497/303316.

André Luyten tel. 011/422689

Armand Ariën tel. 011/424468

De tentoonstelling 'Paal in de groote oorlog' en herdenkingsavond op 11/11/2015 werden georganiseerd met steun van:

limburg1418pl logo msvlimburgpcce

 

 

Oude foto's en filmpjes

Je vindt hier heel wat foto's van het dorps- en verenigingsleven uit vervlogen tijden.

Daarnaast tonen we je unieke filmpjes over dat dorps- en verenigingsleven uit 1968-1976.  We putten hiervoor uit het archief van de vroegere filmclub, in totaal meer dan 10u afgewerkte filmpjes !

Tenslotte vind je hieronder nog een rubriek klasfoto's.

 

De geschiedenis van Paal

In deze rubriek vind je beknopt de belangrijkste gebeurtenissen in de geschiedenis van Paal.    André Luyten baseerde zich bij het schrijven van de teksten enerzijds op de geschriften van Pastoor Stefan Orye, pastoor van Paal van 1938 tot 1958, gepubliceerd in het Parochieblad en anderzijds op de boeken van Cyriel Brockmans, “Van Buiting tot Paal” en “Beringen, stad en Buitingen”.

Daarnaast vind je in deze rubriek links naar informatie over de getuigen uit het verleden zoals de Paalse schansen, Paal op oude kaarten, ....

Historisch kerkhof

De historische graven aan de kerk van St.-Jan de Doper

 

Hoeve PietermennekeLudo Laagland (1923-2006), was niet alleen  een uitmuntend in Paal geboren en getogen schilder, hij was ook schrijver, begenadigd verteller en auteur van verschillende dichtbundels. Laagland schreef alsof hij schilderde met taal.  Zijn verhalen ademen vitalisme, humor en optimisme.
Op het einde van zijn leven vatte hij het plan op een boek te schrijven, een soort raamvertelling waarin allerlei personages en gebeurtenissen uit zijn leven de revue zouden passeren. Het boek is jammer genoeg nooit afgeraakt omdat Ludo op zijn 74e plots een hersenbloeding kreeg en daardoor aan totale afasie leed.
Zijn dochter verzamelde de voorbereidende geschriften van Ludo voor dit boek ,corrigeerde ze en gaf ze uit in boekvorm onder de titel “Roeske”, een geschreven portret van Ludo Laagland.Hieruit putten we een korte beschrijving van het dorp “De Buiting” en van “Pietermenneke” . Het boekje werd uitgegeven in 2003. Het werd geschreven in het begin van de 21e eeuw maar het dorp dat Ludo Laagland beschrijft is dat van zijn jeugd.

WERK JE MEE AAN DE GESCHIEDENIS VAN PAAL?

Paalonline is al enkele jaren begaan met het inventariseren en communiceren van stukken uit onze lokale geschiedenis.

Vorig jaar organiseerde de werkgroep “Paal in de Groote Oorlog” een tentoonstelling over de impact van deze oorlog op de plaatselijke bevolking.  Sinds een tweetal jaren wordt ook maandelijks op de website informatie verspreid over WO1 .  De werkgroep heeft ondertussen het plan opgevat om ook over WO2 in Paal informatie te verzamelen en deze periode in onze recente geschiedenis van naderbij te bestuderen.  Met het oog op het aanvatten van dit studiewerk worden alle geïnteresseerden opgeroepen om actief mee te werken aan dit werkstuk.

Je kan dit op twee manieren doen: