Lourdesbedevaart Wel thuis

23 juli 2017

 

Het was een lange nationale feestdag de terugreis vanuit Lourdes met de trein naar Tourcoing om dan terug met de verschillende bussen naar de verterkplaats te rijden. Tijdens de 11u lange reis werd er nog bijgeslapen, maar ook fijn nagepraat over de fantastische Lourdesbedevaart. Welke zondag, voor het dekenaat Beringen, in de kerk met een dankviering (voorlopig) werd afgesloten.

Na een korte nachtrust en een snel ontbijt stonden de zorgverleners al om 4u klaar om de zieken en zorgbehoevenden te helpen met wassen, verzorgen en ophalen. En ondanks het vroege uur nog steeds met de glimlach. De jong – Brancardiers, Brancardiers en vrijwilligers van het zorgcentrum, met de 81-jarige Madeleine als organisator, hadden het ontbijt ondertussen klaargemaakt maar ook de lunch voor 2x op de trein te nuttigen. Ook voor de Brancardiers was het weer alle hens aan dek om de valiezen en alle hulpmiddelen in de bus en camion te laden. Je ziet en voelt dat er een geoliede organisatie achter staat. Met bussen ging het naar het station van Lourdes waar de brancardiers weer alles mochten uitladen en op de trein zetten. Eerst het grote materiaal, vervolgens de zieken en dankzij de gekleurde kaartjes op valiezen en (hand) bagage kon dit dan ook in de juiste wagon. Iets na 9u kon de trein dan zich opgang trekken, even een stop oponthoudt in station Charles de Gaulle om dan verder naar Tourcoing te gaan. Tijdens de treinreis werden, nadat iedereen nog de gelegenheid gekregen had om wat te slapen, nog enkele treingebeden gelezen en gezongen, de uitslag van de treinquiz bekend gemaakt. Toegekomen nog een keertje uitladen. Bagage dat mag nogal snel maar nog steeds nam men de tijd en voorzichtigheid om de zieken vanuit de trein op de juiste bus te zetten. Een laatste busreis zodat iedereen rond 20u op zijn vertrekplaats toekwam. Zondag ging pastoor Geert nog voor in de dankviering voor het dekenaat Beringen. Op het altaar de 3 kaarsjes: geen dolers maar pelgrims, Magnificat en Vreugden en dankbaar op weg. De bedevaart welke intens werd meebeleefd is wel gedaan zei pastoor Geert in z’n homilie waar hij nog even de bijzondere dagen, vieringen en belevingen aanhaalde. Maar onze Pelgrimstocht gaat verder in ons verdere leven. Met het Magnificat tijdens de communie en te Lourdes op de bergen werd dan deze bedevaart ‘geen dolers maar pelgrims’ afgesloten.

Ik denk dat ik in naam van niet alkeen mezelf maar ook van alle zieken, zorgbehoevenden en alle bedevaarders een dikke dank je wel en proficiat mag zeggen aan: Het Lourdesbedevaartcomité voor de organisatie, de brancardiers voor hun hulp bij alles zodat de zieken optimaal konden genieten. Dit kon men ook door de zorgen van de verpleegkundige, de onbaatzuchtige hulp van de jong- brancardiers en de scouts Lod Lavki. Jawel het viel op hoeveel mensen zich inzetten voor het welslagen en zeker hoeveel jeugd er in Lourdes (en niet alleen bij ons) zich dienstbaar inzetten.

Voor de Brancardiers van Paal is het even uitblazen want op zondag 6 augustus zal men tijdens de verplaatste markt omwille van Paal op Stelten een gelegenheidsterras met koffie en taart houden in en buiten de parochiezaal, op 26 augustus zijn ze in de Kring gastheer voor de terugkomdag en op zondag 3 september nodigen ze iedereen uit op hun eetdag want zo een Lourdesreis en andere bedevaarten en momenten brengen ook jaarlijks heel wat kosten mee. AC

 

Log in om reacties te plaatsen