cursus AED-toestel

6 mei 2017

Met 5 extra AED-toestellen en een 75tal mensen die de AED-cursus van het Rode Kruis volgden is Beringen weer een beetje een hart veiligere gemeente.

 

Nadat Beringen verleden jaar een ‘Hart veilige’ gemeente werd, zijn er nog 5 extra AED-toestellen aangekocht welke zullen geplaatst worden aan het recreatie ’t Fonteintje, de kleine terril, sporthal ’t Sac, het Mijnstadion en aan de Paalse plas. Ook organiseerde de stad met het Rode Kruis weer 5 succesvolle dagen waar men deze toestellen kon leren bedienen. 

De cursus startte uiteraard met REANIMATIE! Eerst de 4 belangrijkste punten: (eigen) Veiligheid, Beoordelen van slachtoffer, Gespecialiseerde hulp (laten) inroepen bel 1-1-2, Verleen eerste hulp! Het reanimeren doe je op het ritme van op het liedje ‘Sting à live’ of laat een omstaander het simpel liedje ‘hoedje van papier’ zingen. De hele reanimatie en eerste hulp kan je aanleren tijdens de EHBO-cursussen welke door de verschillende hulporganisaties gegeven worden. Eigenlijk zou minstens 1 lid per gezin dit moeten kunnen. Hier werd het ook nog op de demopoppen geoefend. Vermoeid, Evt. afwisselen, ga dan recht tegenover elkander zitten, de borstkas 5à6cm indrukken, de spieren bij een bewusteloos persoon zijn soepel genoeg daarvoor. Bij de beademing erop letten dat je de borstkas omhoog ziet gaan. Men zegt wel iets doen is beter dan nietsdoen, maar als je iets doet, doe het dan goed!

Na de reanimatieoefening en pauze ging Jochem Boons, voorzitter van het Rode Kruis Beringen verder met de uitleg over de werking van de AED-toestellen. Ook hier weer via een presentatie, en een demo konden de deelnemers om beurt ook weer met het toestel oefenen. Het toestel uitpakken, kledij verwijderen (er is een pakketje met schaar, scheermesje en mondstuk mee inbegrepen).  Het toestel aanzetten zodat je de aanwijzingen kan volgen. De pats aanbrengen volgens de tekening en dan zorgen dat niemand het slachtoffer aanraakt en nadat het toestel de elektroshock heeft toegediend en zegt opnieuw reanimeren deze handelingen dan opnieuw te herhalen. Blijven reanimeren tot de hulpdiensten stop zeggen en overnemen. Ook een tip waar men steeds moet op letten: plaats het AED-toestel steeds naast je, dan moet je nooit over het slachtoffer buigen maar hoor je het ook (want dikwijls is er geroezemoes of uitleg van omstaanders die denken het beter te weten). Wel OPGELET bij kinderen! Niet doen of met evt. inbegrepen speciale pats. Wel het waren weer cursussen voor iedereen jawel zelfs als je het fysiek niet kan doen kan je dankzij zo een cursus anderen helpen om mee te helpen om een persoon te redden. AC

Log in om reacties te plaatsen