historische werkgroep: erepark

15 april 2017

Momenteel is de historische werkgroep binnen paalonline volop bezig met het terug in ere te herstellen van het erepark met de grafmonumenten van vicaris Bogaerts, verschillende priesters en deze van burgemeester de Quebedo.

We kennen de werkgroep Historisch Paal al van hun schitterend werk ‘Paal in de grote oorlog’. Sindsdien heeft men echter niet meer stil gezeten. Een mooi stukje van het oude kerkhof ‘het erepark’ naast de st. Jan de Doperkerk lag er nogal troosteloos, verwaarloosd en vooral ook door vandalisme vernield bij. Zo heeft men i.s.m. de gemeente besloten om het te verfraaien. Er is al  info opgezocht over de priesters, de geschiedenis van de parochie en bekeken hoe alles aangepakt dient te worden. Met de verfraaiing van het dorpsplein is dan ook de ondergrond van kasseitjes voorzien. De werkgroep vond met Willy Camps een waardevol ‘stenenkapper’ hij onderzocht de stenen, maakte met een eenvoudige truck een afdruk, en begon met heel veel geduld de monumenten te zuiveren. De sierbogen en letters werden terug bijgewerkt. De eerste zijn gedaan en ook al met Chinese inkt ingeschilderd om zo de historische waarde ervan te behouden. Dit alles is een zeer sinecuur werk wetende dat er per zerk minimum 143 letters opstaan. De werkgroep is ondertussen bijna klaar met de inventarisatie en is aan het bekijken hoe men dit dan op panelen kan uitwerken.

Jawel de historische werkgroep binnen paalonline heeft na ‘de grote oorlog’ niet stilgezeten. Met dit project geeft men het dorpsplein een echte meerwaarde. Ondertussen is de werkgroep ook volop bezig met het inventariseren van WOII. AC

Log in om reacties te plaatsen