Kvlv vrouwen deskundig ingelicht over het fietsreglement

31 maart 2017

Heel wat kvlv leden rijden met een fiets of met een elektrische fiets en hadden graag eens geweten wat mag en niet mag als ze samen elke week een fietstocht maken met kvlv-Tervant.  Ook individueel  als fietser is het nodig om het fietsreglement eens na te kijken want de wetgeving is intussen heel wat veranderd .

De uiteenzetting van het  verkeersreglement of straatcode of wegcode en het gebruik van de openbare weg werd door Joël De Smedt, hoofdinspecteur PZ Beringen-Ham-Tessenderlo en chef dienst verkeer,luchtig maar deskundig gegeven. Zeker over elektrische fietsen is er heel wat wetgeving over. Je hebt rijwielen, rijwiel met hulpmotor, gemotoriseerd rijwiel, speed pedelec en voortbewegingtoestellen. En geloof ons er zijn heel wat voorwaarden aan verbonden.

Wist je dat er nieuwe verkeersborden bestaan maar wij niet kennen zoals rood voor fietsers(Brussel) of verkeersbord waar  P op vermeld staat voor speed pedelec is? Een fietspad dubbel afgelijnd moet zijn anders is het geen fietspad. Alles moet verzekerd zijn motorrijtuigen als je niet moet trappen.

Fietsen in groep zijn niet verplicht de fietspaden te volgen. Mogen bestendig met 2 naast elkaar rijden op voorwaarde dat ze gegroepeerd blijven. Mogen de breedte van één rijstrook of de helft van de rijbaan innemen als er geen rijstroken zijn. En ja …de snellen zoals wij ze noemen horen daar ook bij! MOGEN  vergezeld zijn door minsten 2 kapiteins als je met 15 tot en met 50 fietsers  in groep fietst. Ben je met 51 tot en met 150 fietsers dan MOET je vergezeld zijn door minstens 2 wegkapiteins en gebruik maken van het bordje C3 en aan de linkerarm een driekleurige armband met ‘Wegkapitein’ in het zwart. Kortom een boeiende en leerrijke avond volop verrassingen want dat wisten we nog niet of dat was verandert en is dat echt waar! En ja er zijn ook altijd nog uitzonderingen in het verkeer. Wij blijven alvast veilig fietsen in het verkeer en dat doet kvlv-Tervant al 35 jaar elke dinsdag vanaf 10u de lange rit en vanaf 13u de korte rit. Zo proberen wij iedereen tevreden te stellen en is de zon en een lach altijd van de partij.

(met dank aan Greta Cuppens voor doorsturen van tekst en foto's)

Log in om reacties te plaatsen