Trio Solista 2017


Trio Solista brengt op 1 juli 2017 een nieuwe editie van hun ondertussen zeer gewaardeerd concert in de kerk van Tervant. Roeland Henkens, Paals muzikaal ambassadeur, organiseert dit event al voor de 4e keer op deze locatie. Vorige jaren was er een fantastische opkomst. Achteraf is de zaal De Kring ( naast de kerk) voorzien om gezellig na te praten.

Artiesten van Trio Solista:
Yannick Van de Velde (Internationaal pianist; bekend van de Elisabethwedstrijd)
David Desimpelaere (Contrabassist, aanvoerder in het 'Orchestre della Svizzera Italiana', ex. aanvoerder Brussels Philharmonic)
Roeland Henkens (Trompettist, aanvoerder in de Noorse Opera & Ballet)

Wanneer: 1 Juli, 20u.
Waar: Kerk Tervant (Paal-Beringen)
Inkom: € 15/18, kaarten in voorverkoop verkrijgbaar bij Kallisto (Diestersestwg. 24 Paal)

in samenwerking met het JANDEGRAENFONDS, een vzw die de lijdensweg van leukemiepatiënten wilt verlichten.

buitings1

Hallo beste Palenaar,

Bij jullie sta ik ergens bekend als : buitinglander Leon Vangeel. Ik woon al bijna 14 jaar met vrouw en kind in Zuid-Afrika.
Het is misschien interessant om te vertellen dat ik hier binnen mijn gezin in de omgang nog altijd het Buitingse dialect praat (klap).
Dit is hier binnenshuis heel natuurlijk, normaal, mijn vrouw en zoon verstaan dit ook als de normale gang van zaken.
Zijzelf communiceren natuurlijk in het Afrikaans. Als ik dan bij gelegenheid in gezelschap tegen mijn vrouw praat, staan de oren natuurlijk gespitst en wordt er al eens gelachen met dit "gekke" taaltje.

8 juni 2017

Cartoon !

Een nieuwe cartoon van Bob Vincke.

 

Op 17 mei jl. keurde de Provincieraad van Limburg het PRUP (zie 1) van de afbakening van het kleinstedelijk gebied Beringen definitief goed.

Begin december 2016 had paalonline en de denktank nochtans een uitvoerig bezwaarschrift ingediend tegen deze afbakening.( zie paalonline- Paal nu-de denktank-bezwaarschrift tegen ontwerp PRUP 5/12/2016)

“Wat is er geworden van dat bezwaarschrift?”, hoor ik je al vragen.

Reeds op jonge leeftijd toonde Koen Heselmans (34) ondernemerschap door als 20-jarige café ’t Haantje te gaan uitbaten. Daar is nu  na 14 jaar een punt achter gezet maar ondertussen startte hij in 2013 zijn zaak KB Tenten op die allerlei feest- en partytenten verhuurd.  Zakenman Koen groeide de afgelopen jaren in de manier waarop hij zijn café runde maar  dat deed ook zijn bedrijf op explosieve manier. Zelfs in die mate dat hij het café achter zich liet om zich volledig te focussen op KB Tenten. In dat marktsegment is Koen ondertussen een soort ‘haantje de voorste’ geworden. Paalonline lokte Koen Heselmans uit zijn tent om er een boeiend gesprek mee te hebben.

31 mei 2017

F-Mine

Het historisch patrimonium van de vroegere Limburgse steenkolenmijnen heeft in het jongste decennium een nieuwe bestemming gekregen. De naam “charbonnage de…” vind je nergens meer terug. In de plaats daarvan zijn erg modieus klinkende projecttitels opgedoken:  C-Mine met de c van creativiteit in Winterslag-Genk; Terhills in Maasmechelen, waar je de hartslag van de Limburgse natuur kan voelen met o.a. Connectera; Cleantech, groene energie in Houthalen; ZLDR-Luchtfabriek, zicht op technologie in Zolder. En last but not least is er Be-Mine, een plaats voor cultuur, winkelplezier en sportieve in- en outdooractiviteiten. Het mag gezegd, het nieuwe perspectief van de mijnen oogt best beloftevol en vele bezoekers vinden graag hun weg in de nieuwe wereld.

Nu al de bovengenoemde projecten uitgerold en voltooid zijn dreigt er echter een kneusje over te blijven. Gaat het om een schoonheidsfout? Een vergetelheid? Een stilzwijgen? Een tijdelijke planologische zonsverduistering? Wie het weet mag het zeggen.

 

buitelingHoog bezoek vorige dinsdag in de klassen van het 6de leerjaar.  Paalonline kwam bij de leerlingen eens polsen hoe het gesteld was met hun kennis van het dialect.   Waar je 50 jaar geleden nog met de ‘regel’ op de vingers getikt werd als je dialect praatte, zijn de dialectsprekers onder de jongere generaties anno 2017 zo goed als verdwenen. 
Niet dat we verwacht hadden in de klas nog iemand aan te treffen die het Buitings kan spreken (toch wel:  de meester en de juffrouw zelf !),  zelfs het dialect van ons dorp begrijpen bleek ijdele hoop …  Niemand die voor ons een ‘piepel’ kon vangen,  een ‘brag’ was duidelijk een onbekende diersoort en ‘skeut skéite’ was goed voor een gokje in de aard van skateboarden.   

Wie in Paal geboren en getogen is voor de jaren ’50 kan zich het “oude dorpsplein” nog wel voor de geest halen. Oude postkaarten en schilderijen kunnen helpen.

Het was een idyllische plaats, deels onverhard met aan de rand hoge bomen en rond “de Steen” struiken. De kiosk was een uitgelezen speelterrein voor kinderen en “de Steen” was zo ongeveer het centrale punt van het dorp. Rond de kerk lag het kerkhof afgeboord met “grillen”. Af en toe dokkerde nog een kar met paard over de kasseien. De kolenstoomtram maakte het plaatje compleet. De tijd van toen weet je...

Zaterdag 13 mei overleed dorpsgenoot Maurice Diepvens na een lange ziekte.  Maurice was naast zijn vele andere bezigheden één van de grondleggers van de Dikke van Pale.  Hij verzamelde niet alleen actief de eerste Paalse woordjes maar maakte ook jarenlang deel uit van 'de taalcommissie', de paalonline-werkgroep die het Buitings via de website onder de aandacht brengt. Paalonline en de leden van de taalcommissie verliezen een gewaardeerde medewerker en goede vriend.  Wij delen in het verdriet van de familie en wensen hen veel sterkte.  Onder 'lees meer' verwijzen wij als eerbetoon naar de cursiefjes die Maurice schreef en las voor 'de Dikke van Pale' en het portret dat Hans Put van hem maakte in 2010.

Op de website van Paalonline vindt de bezoeker regelmatig artistiek hoogstaande foto’s van Marc Huybrighs. Maar wie is Marc Huybrighs?  Wij hebben hem achter zijn fototoestel vandaan gehaald en voor onze lens in de praatstoel gezet. Wij geven hem niet alleen een gezicht in de reeks Paalse Portretten maar laten hem ook vertellen over zijn hobby waar hij zo gepassioneerd mee bezig is.

Verschillende media berichtten de voorbije dagen over dit onderwerp: “Nieuw plan voor afbakening handelskernen.” (Internetgazet), “Handelskernen dan toch afgebakend” (HBVL), “Plan voor detailhandel in de maak”. (HLN)

Bij politici en wakkere burgers wordt de indruk gewekt dat de “ruimtelijke visie op de detailhandsstructuur Beringen” waarover het college van burgemeester en schepenen van Beringen onlangs besliste om deze niet verder uit te rollen (sic), toch opnieuw uit de koelkast gehaald wordt.

Is dit zo?

Vroege vogel Marc Huybrighs selecteerde nog een aantal indrukken van de vallei van de Zwarte Beek voor ons.  Het klopt dus wel:  de ochtenstond heeft goud in de mond !  zwarte beek002

25 april 2017

Cartoon!

Een cartoon van Bob Vincke.

Ook de Paalse afdeling van de Landelijke Gilden werkt mee aan 'Happen en Trappen'. +/- 38 km fietsen door Heusden-Zolder en onderweg smullen van een Landelijke Gilden cocktail, soep met Turks brood, een smos, een borrel of wat fris en koffie met taart.  Inschrijven voor 7 mei !

Het Paals Virtueel museum (PVM) verwelkomt een bijkomende kunstenaar in de galerij.  Fotografe Rita Van Moll toont ons enkele van haar werken.  Klik hier om het museum te bezoeken.

Paal, één dorp, vele gezichten… maar zonder palen!

Nogal wat mensen in Paal waren erg verrast toen media berichtten over vandalisme aan de foto’s van het unieke project dat stilaan zijn einde nadert.

vksvlsolviDe Berk
De Opaalweer1afvalkalender1wacht1

Wedstrijd

vatana
Maandelijks is er met de paalonline-wedstrijd een vatana-waardebon van €50 te winnen. Meer info in de rubriek Wedstrijd

Binnenkort in Paal

dinsdag 27 juni 2017
Fietsen OKRA
woensdag 28 juni 2017
Hobby OKRA Paal
maandag 03 juli 2017
Kubben Okra Paal
dinsdag 04 juli 2017
Fietsen OKRA
woensdag 05 juli 2017
Hobby OKRA Paal
maandag 10 juli 2017
Kubben Okra Paal
dinsdag 11 juli 2017
Fietsen OKRA
woensdag 12 juli 2017
Hobby OKRA Paal
maandag 17 juli 2017
Kubben Okra Paal
dinsdag 18 juli 2017
Fietsen OKRA
woensdag 19 juli 2017
Hobby OKRA Paal
maandag 24 juli 2017
Kubben Okra Paal
dinsdag 25 juli 2017
Fietsen OKRA
woensdag 26 juli 2017
Hobby OKRA Paal

Binnenkort in OC de Buiting

Dikke van Pale -cursiefjes-

Dikke van Pale