dikkevanpale

 

Hedde gè ooch pain an ur knai'e van 't vullorai'e ?  Kunde gè nog skabberdaine rai'e dur 't farregat ? 

Dan is dit zeker iets voor u !  Paalonline organiseert een dialectavond op 4 november 2017 in het OC De Buiting onder het motto:  "Ich hoon van 't Böetings".

We stellen ons nieuwe online woordenboek voor:  De Dikke van Pale,  er wordt gezongen en gesproken in het Buitings en we hebben nog een verrassing in petto:  iets lekkers én plaatselijk !    Het hele evenement wordt op gang getrokken door de zaterdagmis,  die éénmalig in het Buitings zal opgedragen worden.  Gelovigen en niet-gelovigen zijn daarna welkom op de receptie in het OC,  waar een pot nat iedere aanwezige in de stemming zal brengen voor een klinkende avond in en over ons sappige dialect.  Kijk verder voor het hele programma:

 

Met zijn levensverhaal had Pino Girardi perfect gepast in het project ‘Paal, één dorp, vele gezichten’. Al die boeiende informatie konden we niet onbenut laten en daarom moest er een interview komen met Giuseppino, zoals zijn voornaam voluit luidt,  wat zoveel betekent als ‘Jefke’. Zijn jeugd en jonge jaren staan in het teken van voetbal en muziek. Met het vorderen van de jaren moesten de voetbalschoenen aan de haak en bleef die andere passie wel aanwezig.

1 september 2017

Cartoon !

Een super actuele cartoon van Bob Vincke.

Gil05

In deze rubriek lieten we u al kennismaken met het werk van de Paalse fotograaf Marc Huybrighs:  sprookjesachtige impressies van de Paalse natuur en strakke zwart-wit beelden van de Paalse plas.  In deze aflevering groepeert Marc meer abstracte foto's rond één figuur.  In elk van de beelden duikt zijn grote voorbeeld en leermeester op:  meester Gilbert Claes,  niet alleen een van zijn onderwijzers in de lagere school van Paal,  maar ook zijn grote voorbeeld in de digitale fotografie.  Zo wordt deze reeks een hommage van een leerling aan zijn meester.  Werk van Gilbert Claes kunt u overigens bewonderen in het viruteel museum op deze site:  http://www.paalonline.be/cms55/cultuur/kunstgalerij/item/681-gilbert-claes

 

Hoeve PietermennekeLudo Laagland (1923-2006), was niet alleen  een uitmuntend in Paal geboren en getogen schilder, hij was ook schrijver, begenadigd verteller en auteur van verschillende dichtbundels. Laagland schreef alsof hij schilderde met taal.  Zijn verhalen ademen vitalisme, humor en optimisme.
Op het einde van zijn leven vatte hij het plan op een boek te schrijven, een soort raamvertelling waarin allerlei personages en gebeurtenissen uit zijn leven de revue zouden passeren. Het boek is jammer genoeg nooit afgeraakt omdat Ludo op zijn 74e plots een hersenbloeding kreeg en daardoor aan totale afasie leed.
Zijn dochter verzamelde de voorbereidende geschriften van Ludo voor dit boek ,corrigeerde ze en gaf ze uit in boekvorm onder de titel “Roeske”, een geschreven portret van Ludo Laagland.Hieruit putten we een korte beschrijving van het dorp “De Buiting” en van “Pietermenneke” . Het boekje werd uitgegeven in 2003. Het werd geschreven in het begin van de 21e eeuw maar het dorp dat Ludo Laagland beschrijft is dat van zijn jeugd.

Geniet van de zesde Haiku uit het archief van Davidsfonds Paal.   In de loop van de jaren verzamelden zij een hele serie Haiku's  via hun jaarlijkse wedstrijd.  Op zeer regelmatige basis vind je hier een haiku die door Inge van een passende achtergrondfoto voorzien wordt.

 

Mijn stelling is dat je dorpen (kleinere leefgemeenschappen) moet koesteren, dat je het dorpsgevoel moet proberen te bewaren en waar nodig aanwakkeren, om tal van redenen. Er zijn een aantal nieuwe maatschappelijke evoluties . De groeiende afkeer van de politiek en het verzwakkend democratisch gehalte van onze samenleving daarover willen we in deze column even mijmeren. Laat me even een aanloop nemen.

buitings1

Hallo beste Palenaar,

Bij jullie sta ik ergens bekend als : buitinglander Leon Vangeel. Ik woon al bijna 14 jaar met vrouw en kind in Zuid-Afrika.
Het is misschien interessant om te vertellen dat ik hier binnen mijn gezin in de omgang nog altijd het Buitingse dialect praat (klap).
Dit is hier binnenshuis heel natuurlijk, normaal, mijn vrouw en zoon verstaan dit ook als de normale gang van zaken.
Zijzelf communiceren natuurlijk in het Afrikaans. Als ik dan bij gelegenheid in gezelschap tegen mijn vrouw praat, staan de oren natuurlijk gespitst en wordt er al eens gelachen met dit "gekke" taaltje.

25 april 2017

Cartoon!

Een cartoon van Bob Vincke.

vatana
Maandelijks is er met de paalonline-wedstrijd een vatana-waardebon van €50 te winnen. Meer info in de rubriek Wedstrijd

Lambert Reynders trok met z’n fototoestel, op het einde van de winter, enkele dagen voor de lente begon, even enkele foto's van de Klitsberg en maakte er een mooie fotoreportage van.

buitings1In vorige afleveringen wezen we er al op dat het Limburgse/Oostnederfrankische taalgebied tussen de Uerdingerlijn en de Benratherlijn opgedeeld wordt door isoglossen die elk op een bepaalde plaats van de Uerdingerlijn afsplitsen om een eigen verloop te volgen richting taalgrens.  Zo delen deze isoglossen het Limburgse/Oostnederfrankische taalgebied op in grote dialectregio’s met plaatsen die meer taalkundige eigenschappen gemeenschappelijk hebben met elkaar dan met plaatsen buiten de eigen regio.  Op hun beurt worden deze grote dialectregio’s nog eens onderverdeeld in subregio’s.  In de buurt van Paal en Tervant liggen verschillende dialectregio’s.  

1 februari 2017

Boeken (Rik Tulkens)

We mogen weer een werkje brengen van dorpsgenoot Rik Tulkens (stadsdichter Diest van 2012 tot 2015 en nog veel meer - zie deze link- ) .  In de toekomst mag je op onregelmatige basis nog meer gedichten en teksten van hem verwachten.(Klik op 'lees meer' om zijn werk te lezen).

23 januari 2017

Zwarte beek

Benoit Dellicour, één van onze '50 Paalse gezichten' , bezorgde ons een mooie fotoreeks van de Zwarte beek.  Klik op 'lees meer' en geniet ervan!

vksvlsolviDe Berk
De Opaalweer1afvalkalender1wacht1

Wedstrijd

vatana
Maandelijks is er met de paalonline-wedstrijd een vatana-waardebon van €50 te winnen. Meer info in de rubriek Wedstrijd

Binnenkort in Paal

maandag 25 september 2017
Kubben Okra Paal
maandag 25 september 2017
Infoavond nood aan woningaanpassing ?
dinsdag 26 september 2017
Fietsen OKRA
woensdag 27 september 2017
Hobby OKRA Paal
zaterdag 30 september 2017
Jump4Kids
zondag 01 oktober 2017
Jump4Kids
maandag 02 oktober 2017
Kubben Okra Paal
dinsdag 03 oktober 2017
Fietsen OKRA
woensdag 04 oktober 2017
Hobby OKRA Paal
donderdag 05 oktober 2017
Herfstfeest OKRA Paal
maandag 09 oktober 2017
Kubben Okra Paal
dinsdag 10 oktober 2017
Fietsen OKRA
woensdag 11 oktober 2017
Hobby OKRA Paal
donderdag 12 oktober 2017
Daguitstap Okra
maandag 16 oktober 2017
Kubben Okra Paal
dinsdag 17 oktober 2017
Fietsen OKRA
woensdag 18 oktober 2017
Hobby OKRA Paal
maandag 23 oktober 2017
Kubben Okra Paal

Binnenkort in OC de Buiting

Dikke van Pale -cursiefjes-

Dikke van Pale

 • Buitingse gezegdes - deel 61-
  Buitingse gezegdes - deel 61-

   

  t zal ze gat voare
  Het woater katste öt den iemmer en mèn bie'ene ware hielegans bedratst.
  Dèèrd'es goei'e !!

   

  Klik op 'lees meer' om de betekenis van deze uitspraken te lezen.

  Geschreven op 11 februari 2017 in Dikke van Pale - gezegdes Reageer als eerste! Lees meer...