Geniet de vijfde Haiku uit het archief van Davidsfonds Paal.   In de loop van de jaren verzamelden zij een hele serie Haiku's  via hun jaarlijkse wedstrijd.  Op zeer regelmatige basis vind je hier een haiku die door Inge van een passende achtergrondfoto voorzien wordt.

26 maart 2017

Cartoon !

Alweer een actuele cartoon van Bob Vincke.

Het Paals Virtueel museum (PVM) verwelkomt een bijkomende kunstenaar in de galerij.  Fotografe Rosetta Carlucci toont ons enkele van haar werken.  Binnen twee weken voegen we weer een kunstenaar toe.  Klik hier om het museum te bezoeken.

Lambert Reynders trok met z’n fototoestel, op het einde van de winter, enkele dagen voor de lente begon, even over de Klitsberg en maakte er een mooie fotoreportage.

Er loopt momenteel een vergunningsaanvraag voor een industriële kippenkwekerij in de Kriekelswarande, net over de grens van Paal met Schaffen.  De buurtbewoners (waaronder dus ook veel Palenaren maken zich hierover grote zorgen.  Zij vragen dringend uw aandacht voor een bezwaarschrift dat ten laatste deze week moet ingediend worden.  Meer info en mogelijkheid om bezwaar aan te tekenen: www.geenkiekeswarande.be

De mobilisatie in de zomer van 1914

Vanaf de laatste dag van juli 1914 bracht de regering het leger op “versterkte vredesvoet”. Dat betekende dat de militieklassen van de drie voorgaande jaren 1910 tot en met 1912 massaal naar hun kazernes terug moesten. Dat betekende een vervierdubbeling van de gevechtseenheden. Wat soldaten betreft dan toch. Voor het depot van de 4de legerdivisie was het nu werken geblazen, want deze soldaten moesten allemaal uitgerust en bewapend worden zodat ze klaar waren voor de strijd.

Vooralsnog maakten de soldaten zich weinig zorgen. Ze verwachtten dat ze naar de grens zouden worden gestuurd om daar ostentatief de wacht op te trekken en zodoende te onderstrepen dat België een neutraal land was, waarvan het grondgebied onschendbaar was. Dat was bij de Frans-Duitse oorlog in 1870 ook gebeurd.

Er zijn nog enkele plaatsen vrij voor het ontbijt tvv Open Hart op paasmaandag - reserveer nu ! pdf2017_04_17OpenHartOntbijtFolder.pdf

19 maart 2017

Cartoon !

Bob Vincke bezorgde ons weer enkele actuele cartoons.  Klik op 'lees meer' om ze beide te zien.

Een nieuw cursiefje in de reeks voor 'de Dikke van Pale'

buitings1In vorige afleveringen wezen we er al op dat het Limburgse/Oostnederfrankische taalgebied tussen de Uerdingerlijn en de Benratherlijn opgedeeld wordt door isoglossen die elk op een bepaalde plaats van de Uerdingerlijn afsplitsen om een eigen verloop te volgen richting taalgrens.  Zo delen deze isoglossen het Limburgse/Oostnederfrankische taalgebied op in grote dialectregio’s met plaatsen die meer taalkundige eigenschappen gemeenschappelijk hebben met elkaar dan met plaatsen buiten de eigen regio.  Op hun beurt worden deze grote dialectregio’s nog eens onderverdeeld in subregio’s.  In de buurt van Paal en Tervant liggen verschillende dialectregio’s.  

Update: donderdagavond werden we door enkele journalisten om een reactie gevraagd omdat het ontwerp detailhandelsvisie op het schepencollege afgevoerd zou zijn.

We zijn vanuit paalonline enerzijds tevreden dat het krachtige signaal dat we mede door de grote inzet van de Paalse handelaars hebben kunnen geven door het stadsbestuur opgepikt wordt en dat de volgens ons voor de dorpen nefaste visie minstens grondig bijgestuurd wordt.  Anderzijds betreuren we dat deze kwestie leidde tot een confrontatie en willen we benadrukken dat zowel Paalonline als de Paalse handelaars bereid blijven om mee een visie vorm te geven die stimulerend werkt voor de kleinhandel in al de dorpen van Beringen - zowel voor Beverlo, Koersel, Beringen als voor Paal.

Helaas stopt de cafetaria-uitbater/concierge van de OC de Buiting omwille van familiale redenen.  De stad Beringen is dus op zoek naar nieuwe kandidaten. We delen deze vacature graag aangezien de uitbater van OC de Buiting een belangrijke positieve impact kan hebben op de werking van ons O.C.

Paalse Plas MH

 

Als vervolg op de aflevering ' DE PAALSE PLAS DOOR DE LENS VAN EEN ARTIEST ' , waarin fotograaf Marc Huybrighs een aantal van zijn foto's van de Plas door de seizoenen heen aan ons voorstelde,  krijgt u nu een handvol artistieke foto's in grijstinten.  De Plas ziet er sprookjesachtiger uit dan ooit.

 

 

Groeien in ‘De Toekomst’
Sinds 2010 staat in delicatessenzaak De Meulen, gelegen  in de Heldenlaan, Nico Lespoix (47) achter de toogbank. De winkel heeft zijn verhaal maar dat geldt evenzeer voor de uitbater/zaakvoerder. Praatvaardige Nico doet voor Paalonline graag uit de doeken waarom hij als handelsingenieur in 2010 plots een carrièreswitch maakte en winkel De Meulen overnam. Hij heeft er geen spijt van. Integendeel, hij geniet van elk contact met zijn klanten die hij met veel advies bijstaat bij hun aankopen.

plas006

Fotograaf Marc Huybrighs trok geregeld onze aandacht wanneer hij foto's op Facebook publiceerde.

 Deze oud-leerling van meester Gilbert Claes bleek meer in zijn mars te hebben dan de huis- tuin- en keukenfotografie
die de gewone hobbyfotograaf wel eens etaleert.  Klik zeker verder voor kiekjes van de Buiting zoals u 'm nog nooit gezien hebt ...

 

Paalonline interviewde en fotografeerde 50 dorpsgenoten in het kader van 'Paal, één dorp, vele gezichten'.  Tien foto's zijn na de openingstentoonstelling nog te zien aan OC de Buiting, de overige foto's worden vanaf 28 januari 2017 op diverse locaties in Paal tentoongesteld.  De interviews bij deze foto's worden gepubliceerd op Paalonline aan een ritme van één interview om de twee dagen. 

Klik hier om de reeds verschenen interviews te lezen.

Paul Theunis * Leon Vuegen * Peter Gijsel * Pieter Van Pelt * Yolanda Nouwen * Adrienne Peeters * Achiel Vanhees * Michel Lens * Benoît Dellicourt * Martin Vanierschot * Holger Drozyn * Henk Dsinter * Luc Gielen * Luc Kesters * Jo Kuyck * Christel Pelckmans * Ilario Reale * Laura Venneri * Grace Vanhoudt * Franco De Maggio * Rosetta Carlucci * Franco Loconsole * Paulo Russo * Donia Dab * Mustafa Yaglizoglu * Mathias Luyten * Roy Martina (DJ Don Loko) * Jeff Slough * Youssef El Ballata * Khadija Attaleb * Ahmet Akay * Maggy Hanquier * Wei Wang *  Jazz Niminrum * René Krzak * Hans Kuczwalski * Suzanne Sifa * Savvas Amanatadis * Carmindo Rangel * Veronica Flores * Jahanzaib Ashraf * Kanwal Rana * Martin Vanierschot * Louis Jans * Gloria Todorova Rankova * David pauwels * Mario Hooglied * Christine Izsvak * Freddy Gualsaqui * Neri Palacio * Emile Camusat * Jasper Caubergs * Dominique Aerts *

vksvlsolviDe Berk
De Opaalweer1afvalkalender1wacht1

Wedstrijd

vatana
Maandelijks is er met de paalonline-wedstrijd een vatana-waardebon van €50 te winnen. Meer info in de rubriek Wedstrijd

Binnenkort in Paal

dinsdag 28 maart 2017
Fietsen OKRA
woensdag 29 maart 2017
Hobby OKRA Paal
maandag 03 april 2017
Voetbalkamp AC Tervant
maandag 03 april 2017
Kubben Okra Paal
dinsdag 04 april 2017
Voetbalkamp AC Tervant
dinsdag 04 april 2017
Fietsen OKRA
woensdag 05 april 2017
Voetbalkamp AC Tervant
woensdag 05 april 2017
Hobby OKRA Paal
donderdag 06 april 2017
Gezelschapsspelnamiddag kinderen 3-12 jaar
vrijdag 07 april 2017
Comedy Klitsberg
zondag 09 april 2017
Cupcakes tvv cliniclowns
maandag 10 april 2017
Kubben Okra Paal
maandag 10 april 2017
Vogelnestjes in tomatensaus
dinsdag 11 april 2017
Paashappening AC Tervant
dinsdag 11 april 2017
Fietsen OKRA
woensdag 12 april 2017
Paashappening AC Tervant
woensdag 12 april 2017
Hobby OKRA Paal
donderdag 13 april 2017
G-sport Sport-Anders
zaterdag 15 april 2017
Paaskermis Brelaar Hei
zondag 16 april 2017
Paaskermis Brelaar Hei

Binnenkort in OC de Buiting

Dikke van Pale -cursiefjes-

Dikke van Pale