Paalonline en de denktank volgden tot dusver het Bionerga-dossier eerder van op afstand omdat wij alle ruimte wilden laten aan het actiecomité “Leefbaar Tervant” en wij onszelf geenszins als een actiecomité dat zich toelegt op één thema, beschouwen.

Wel vroegen we dit voorjaar in een brief aan de Voorzitter van het Buurtplatform om Bionerga te agenderen en om Freddy Pirens, Tervantenaar, voorzitter van de gemeenteraad van Beringen, voorzitter van de Sp.a en lid van de Raad van Bestuur van Bionerga, uit te nodigen op de vergadering.

Het Buurtplatform Paal ging van start in oktober 2014.
De bedoeling van het gemeentebestuur was om enerzijds informatie te verstrekken aan geïnteresseerde en geëngageerde burgers over beleidsaspecten en gemeentelijke projecten m.b.t. het dorp Paal. Anderzijds had men de intentie om aan deze groep van burgers inspraak te geven over het gemeentelijk beleid m.b.t. Paal.

19 oktober 2016

Cartoon !

Alweer een actuele cartoon van Bob Vincke.  (klik op de cartoon om te vergroten)

Paalonline startte in 2016 met een nieuw project genaamd “Paal, één dorp, vele gezichten. 

Sinds de start van het project werden 50 foto's gemaakt van dorpsgenoten, tevens werd van elk van deze kleurrijke Palenaren een interview afgenomen.  De interviews verschijnen de komende maanden geleidelijk aan op Paalonline. 

De foto's werden afgedrukt op groot formaat en zullen in première te zien in en rond OC de Buiting zijn op 30 oktober tussen 13 en 18u.   De Dorpentoer van Landelijke Gilde doet die dag Paal ook aan en zorgt voor allerlei animatie.

buitings1Ah, gij zijt van De Limburg ? “ Werd die vraag ook al aan jou gesteld ? Dan is dat waarschijnlijk omdat de niet-Limburger een zangerige toon meende te herkennen. Terecht of niet ? Zingen wij ook in het Buitings ? 

‘De Limburg’, de toevoeging van ‘de’ heeft iets koloniaals, zoals Belgen vroeger naar ‘de Congo’ trokken. Merkwaardig, we komen dit neerbuigende lidwoord ook tegen in ‘De Buiting’ …
Maar nee, we gingen het over onze zangkunsten hebben !

Geslaagde Klankbordavond onder ruime belangstelling over Burgerparticipatie

 

9 oktober 2016

Buurtoverleg ????

Woensdag 5 oktober vergaderde het buurtplatform Paal. Een uitvoerig en volledig verslag van dit buurtoverleg volgt binnenkort maar de actualiteit noopt er ons toe enkele agendapunten snel toe te lichten.

Een nieuw cursiefje in de reeks van de 'Dikke van Pale', geschreven en gelezen door Marcel Vanzeir.

 

t höske öt doewn dikkeoor50.jpg
Hè war poepeloere zat, hè war zoewe zat as 'n snep dikkeoor50.jpg
Zedde gè getikt? dikkeoor50.jpg

 

Klik op 'lees meer' om de betekenis van deze uitspraken te lezen.

Na een ongeval in de mijn van Zolder, vele jaren geleden, draagt Sylvain Lucas hier  vandaag nog steeds de gevolgen van op gezondheidsvlak.   In die mate dat hij 3 jaar geleden genoodzaakt was om zich een scootmobiel aan te schaffen. Sylvain Lucas is moeilijk te been en zijn rode scootmobiel helpt hem extra mobiliteit terug te winnen. Hij ontmoette ook andere rijders en samen met Mil Coenen richtte hij de club Scootmobielrijders Paal/Beringen op. Om andere leden wat financiële steun te kunnen geven bij de aanschaf van een scootmobiel, ondernam Sylvain Lucas een geslaagde wereldrecordpoging. In 24 uur legde hij 323 km af in de omgeving van de Paalse Plas.

Vanwaar komen toch al die taalgrenzen, lijnen en isoglossen?

buitings1

We schreven in de vorige aflevering al over de Uerlingerlijn die de grens vormt tussen het taalgebied van Paal en dat van Tessenderlo, en de Benratherlijn.
Zo zijn er nog vijf dialectgrenzen,  isoglossen genoemd,  die het Limburgse taalgebied tussen de Uerdingerlijn en de Benratherlijndoor lopen nl., (van west naar oost), de Getelijn, de betoningslijn, de Panningerzijlijn , de Panningerlijn en de -lijk/-lich – lijn.  

Een tiende bijdrage van Joe Cillen in het kader van 'de correspondenten'

In het kader van de rubriek 'De correspondenten' bracht de redactie van dorpenbeleid.be enkele leuke filmpjes onder onze aandacht.  Het eerste in de reeks vind je onder 'lees meer'

In deze rubriek laat paalonline "correspondenten" van ver weg en dicht bij aan het woord die willen berichten over initiatieven en voorbeelden in hun omgeving om de maatschappelijke betrokkenheid van de inwoners te verhogen.

vksvlsolviDe Berk
De Opaalweer1afvalkalender1wacht1

Wedstrijd

paal26.pngvatana
Maandelijks zijn er met de paalonline-wedstrijd een vatana-waardebon van €50 en een Paal26-weekendmenubon van € 32 winnen. Meer info in de rubriek Wedstrijd

Binnenkort in Paal

zondag 23 oktober 2016
Tentoonstelling Bel-Art: Linda Blokken
maandag 24 oktober 2016
'Kubben'
dinsdag 25 oktober 2016
Fietsen
woensdag 26 oktober 2016
Hobbynamiddag
donderdag 27 oktober 2016
Halve Daguitstap Okra
zaterdag 29 oktober 2016
Mosselweekend AC Tervant
zondag 30 oktober 2016
Mosselweekend AC Tervant
maandag 31 oktober 2016
'Kubben'
dinsdag 01 november 2016
Fietsen
woensdag 02 november 2016
Hobbynamiddag
maandag 07 november 2016
'Kubben'
dinsdag 08 november 2016
Fietsen
woensdag 09 november 2016
Hobbynamiddag
maandag 14 november 2016
'Kubben'
dinsdag 15 november 2016
Fietsen
woensdag 16 november 2016
Hobbynamiddag
maandag 21 november 2016
'Kubben'
dinsdag 22 november 2016
Fietsen

Binnenkort in OC de Buiting

Dikke van Pale -cursiefjes-

Dikke van Pale