“Waarom is de kerk van Paal niet geklasseerd?”, zo vroeg architect Jos Roux, die de renovatiewerken aan de kerk in Paal coördineerde, zich af tijdens zijn toespraak op de academische zitting in de kerk op 29 januari jl. Wij geven hieronder een stuk uit zijn toespraak waarin hij het historisch karakter van de kerk beschrijft.

Paal, één dorp, vele gezichten.

Paalonline start met een nieuw project genaamd “Paal, één dorp, vele gezichten. Met dit project willen we Paal presenteren als een gastvrij dorp waar mensen van overal graag wonen en zich goed voelen.

Voor dit nieuwe project zoekt paalonline 50 inwoners van Paal (inclusief Tervant en Brelaar-Heide) die we beter willen leren kennen via een interview en die we tevens fotograferen. Hiervoor zoeken we 10 rasechte Palenaren,10 personen met Vlaamse “wortels die in, Paal wonen en 30 personen van niet-Belgische herkomst die nu in Paal wonen.  Ben jij kandidaat ?  Meld je dan aan op Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

De N73 is een gewestweg die Tessenderlo met Kessenich verbindt. Vroeger zou men zeggen ‘een staatsbaan’, maar sinds de verkeerslichten geel-zwart geschilderd werden is dit een weg, die beheerd wordt door het Vlaamse Gewest. Nou…, beheerd…?

De sneeuwklassers van VLS de Buiteling zijn weer thuis.    Klik hier om foto's en filmpjes van hun verblijf in Lungötz te zien.

Doa es ne piepel öt zè gat gevlogen. dikkeoor50.jpg
Doawe kwamp 'n zwette goerel af, 't war hoeg teid vur zeik te voare. dikkeoor50.jpg
't Es eijel grellig. dikkeoor50.jpg

 

Klik op 'lees meer' om de betekenis van deze uitspraken te lezen.

2 februari 2016

Het Zandplein (bis)

Begin december gaven de denktank en paalonline in een artikel “Het Zandplein” op deze website al hun visie op de ontwikkeling van dit plein, op de hoek van de Solferinostraat, de Gelebergstraat en de Schoolstraat.

Gesteld werd dat dit plein als open ruimte moet bewaard blijven aan de rand van de dorpskom.  Ondertussen is er al heel wat gebeurd in de discussie rond dit plein.

1 februari 2016

Cartoon !

Bob Vincke bezorgde ons nog een paar actuele cartoons !  Bekijk ze onder 'lees meer'  

herdenkingsavondeinde

Vorige maand brachten we het eerste deel van de Herdenkingsavond 'Paal in de Groote Oorlog'.  Afgaande op de bezoekerscijfers van de website konden nogal wat Palenaren deze gefilmde registratie smaken.  Tijd dus om het tweede deel op u los te laten !  Vorige week presenteerden we al in een aparte aflevering de lezing van Luc Vandeweyer over de hongerwinter van 1915.  Vandaag krijgt u niet alleen het verhaal van de eerste wereldoorlog in ons dorp door André Luyten ( zie ook aflevering 23 in onze reeks),  maar ook de muzikale omkadering van het tweede deel van deze avond door onze eigen Harmonie Hoop in de Toekomst samen met Zangkoor Zonnedauw.  Veel luister- en kijkplezier !

lucvandeweyer  Terwijl wij eind januari 2016 met z'n allen ons uiterste best doen om de overtollige kilo's,  opgedaan tijdens de schranspartijen en recepties van de voorbije weken, weer kwijt te raken,  zagen onze dorpsgenoten honderd jaar geleden niet alleen witte, maar vooral ook  zwarte sneeuw ...

Historicus Luc Vandeweyer bracht op onze herdenkingsavond van 10 november 2015 uitgebreid verslag over de hongerwinter die de Belgen eind 1915 te wachten stond.  De opeisingen en plunderingen van de Duitsers kwamen al snel na de opeisingen door ons eigen Belgische leger en deden de relatieve welstand in onze contreien pijlsnel verdwijnen.  Bekijk en beluister nog eens zijn boeiend en exclusief verhaal voor paalonline !

Een derde bijdrage van Joe Cillen in het kader van 'de correspondenten'

Het op reis gaan betekent  dat je jezelf verplaatst, dus van het ene naar het andere gaat. De oorzaken van dat verplaatsen kunnen divers zijn. Een correspondent is degene die bericht geeft van elders en die berichtgeving kan dus verscheidene onderwerpen behelzen.

Bij mijn bezoek aan Achilles Van den Bossche krijg ik een zodanig stevige handdruk dat mijn kneukels enkele minuten later nog pijnlijk aanvoelen. Op die manier geeft deze 94-jarige zijn visitekaartje af. De ingeweken Oost-Vlaming uit Sint-Gilles –Dendermonde toont daarmee dat hij  ondanks zijn hoge leeftijd nog altijd een sterke conditie heeft en fit blijven hoog in het vaandel draagt. In zijn jonge jaren was hij bokser, lange afstandsloper en judoka. Sinds 2007 woont hij in de serviceflats op de hoek van de Kloosterstraat en mag hij zich Palenaar noemen. Daar noteerde ik nu zijn levensverhaal.

21 januari 2016

Cartoon !

Bob Vincke,een karikaturist-cartoonist aangesloten bij de kunstkring van Beringen en ondermeer voorzitter/stichter van de "Federation of European Cartoonists Organisation" bezorgt ons op regelmatige basis een cartoon speciaal voor jullie - geniet van zijn eerste bijdrage !

st  Johannes de Doper relekwie 

De herinzegening van de St. Jan de Doperkerk in Paal werd het voorbije weekend met de nodige luister en onder ruime belangstelling gevierd.

Ook de geschiedenis van de parochie Paal die dit jaar 300 jaar bestaat en van het kerkgebouw zelf werd in herinnering gebracht.

Kerk- en parochieteam verdienen alle lof voor de initiatieven die genomen werden en vooral voor de kwaliteit van de diverse vieringen.

Op paalonline werd al uitvoerig bericht over de verschillende onderdelen van het vieringsprogramma.

Wat niet onder de aandacht kwam was het feit dat Paal destijds een bedevaartsoord was.

Paalonline publiceerde hierover al in de reeks over de geschiedenis van Paal.

Hier leest u nog eens onze bijdrage over dit fenomeen.

 

20 januari 2016

Tussen Rijp en Dauw

Winterprik in de Vallei van de drie beken

Niet zover buiten Paal –tussen Brelaar en Deurne- ligt de Vallei van de Drie Beken. De vallei ligt er zomer en winter altijd bij met natte voeten. Zéér natte voeten. Een uitgestrekt vijvercomplex, verraderlijk zompige ondergrond. Niet echt een aanrader om af te wijken van de uitgestippelde wegen. Voor je ’t weet zien ze je niet meer terug...

vksvlsolviDe Berk
De Opaalweer1afvalkalender1wacht1

Wedstrijd

paal26.pngvatana
Maandelijks zijn er met de paalonline-wedstrijd een vatana-waardebon van €50 en een Paal26-weekendmenubon van € 32 winnen. Meer info in de rubriek Wedstrijd

Binnenkort in Paal

zaterdag 13 februari 2016
frituur op de hei
zaterdag 13 februari 2016
Valentijnsmenu
zaterdag 13 februari 2016
A.C.TERVANT - V.K.GESTEL
zaterdag 13 februari 2016
Valentine's Karaoke
zondag 14 februari 2016
Valentijnsmenu Il Mondo
zondag 14 februari 2016
Bel-art gaat naakt
zondag 14 februari 2016
frituur op de hei
zondag 14 februari 2016
Valentijnsmenu
maandag 15 februari 2016
Werken met een iPad in 4 lessen
maandag 15 februari 2016
'Kubben'
dinsdag 16 februari 2016
Fietsen
woensdag 17 februari 2016
Hobbynamiddag
donderdag 18 februari 2016
Dessertnamiddag
vrijdag 19 februari 2016
Winter BBQ Flandria Paal Duvel
zaterdag 20 februari 2016
Zettersprijskamp Oud Kaffeeke
zondag 21 februari 2016
Wok 4 The Dok
zondag 21 februari 2016
Bel-art gaat naakt
zondag 21 februari 2016
K.F.C. Flandria Paal - R.C. Reppel
maandag 22 februari 2016
'Kubben'
dinsdag 23 februari 2016
Fietsen

Binnenkort in OC de Buiting

Dikke van Pale -cursiefjes-

Dikke van Pale