Geniet de vierde Haiku uit het archief van Davidsfonds Paal.   In de loop van de jaren verzamelden zij een hele serieHaiku's  via hun jaarlijkse wedstrijd.  Op zeer regelmatige basis vind je hier een haiku die door Inge van een passende achtergrondfoto voorzien wordt.

Een nieuw cursiefje in de reeks voor 'de Dikke van Pale'

Op de infovergadering in OC de Buiting lichtten Paalonline, de denktank en de Paalse handelaars hun bezwaren toe op het PRUP en vooral de detailhandelsvisie van de stad Beringen.  Ook na verdere toelichtingen de voorbije week en al enkele aanpassingen blijven we van mening dat de huidige visie nefast is voor de dorpen van Beringen. Het is niet onze gewoonte maar we vinden deze materie zo fundamenteel dat we een petitie organiseren om het stadsbestuur op andere gedachten te brengen.  Wij gaan voluit VOOR een stimulerend kleinhandelsbeleid voor heel Beringen.

Paalonline en de Paalse handelaars vragen uw steun voor deze petitie !  U kan deze petitie tekenen bij de Paalse handelaars of online via onderstaande link.

 

KLIK HIER OM DE PETITIE TE ONDERTEKENEN

 

Volledige tekst van de petitie: pdfPetitie-Kleinhandelsbeleid-BegeleidendeBrief.pdf

Vandaag laten we de beelden spreken.

We laten jullie nog even mee genieten van de sfeer van de laatste dag.

De sneeuwklassers

plas006

Fotograaf Marc Huybrighs trok geregeld onze aandacht wanneer hij foto's op Facebook publiceerde.

 Deze oud-leerling van meester Gilbert Claes bleek meer in zijn mars te hebben dan de huis- tuin- en keukenfotografie
die de gewone hobbyfotograaf wel eens etaleert.  Klik zeker verder voor kiekjes van de Buiting zoals u 'm nog nooit gezien hebt ...

 

14 februari 2017

Cartoon !

De actualiteit  inspireerde Bob Vincke ook deze week.  Klik op 'lees meer'

Paalonline interviewde en fotografeerde 50 dorpsgenoten in het kader van 'Paal, één dorp, vele gezichten'.  Tien foto's zijn na de openingstentoonstelling nog te zien aan OC de Buiting, de overige foto's worden vanaf 28 januari 2017 op diverse locaties in Paal tentoongesteld.  De interviews bij deze foto's worden gepubliceerd op Paalonline aan een ritme van één interview om de twee dagen. 

Klik hier om de reeds verschenen interviews te lezen.

Paul Theunis * Leon Vuegen * Peter Gijsel * Pieter Van Pelt * Yolanda Nouwen * Adrienne Peeters * Achiel Vanhees * Michel Lens * Benoît Dellicourt * Martin Vanierschot * Holger Drozyn * Henk Dsinter * Luc Gielen * Luc Kesters * Jo Kuyck * Christel Pelckmans * Ilario Reale * Laura Venneri * Grace Vanhoudt * Franco De Maggio * Rosetta Carlucci * Franco Loconsole * Paulo Russo * Donia Dab * Mustafa Yaglizoglu * Mathias Luyten * Roy Martina (DJ Don Loko) * Jeff Slough * Youssef El Ballata * Khadija Attaleb * Ahmet Akay * Maggy Hanquier * Wei Wang *  Jazz Niminrum * René Krzak * Hans Kuczwalski * Suzanne Sifa * Savvas Amanatadis * Carmindo Rangel * Veronica Flores * Jahanzaib Ashraf * Kanwal Rana * Martin Vanierschot * Louis Jans * Gloria Todorova Rankova * David pauwels * Mario Hooglied * Christine Izsvak * Freddy Gualsaqui * Neri Palacio * Emile Camusat * Jasper Caubergs * Dominique Aerts *

 

t zal ze gat voare dikkeoor50.jpg
Het woater katste öt den iemmer en mèn bie'ene ware hielegans bedratst. dikkeoor50.jpg
Dèèrd'es goei'e !! dikkeoor50.jpg

 

Klik op 'lees meer' om de betekenis van deze uitspraken te lezen.

buitings1In de vorige aflevering stelden we al de vraag of het Buitings, Tervants en Berings eerder bij het West-Limburgs dan bij het Getelands moeten gerekend worden. De Getelandse dialecten situeren zich tussen de Uerdingerlijn (Limburgse kant) en de Getelijn (Brabantse kant). Bepalend voor deze indeling is de “betoningslijn”: loopt ze langs of door onze dorpen?
In het het aangrenzende West-Limburgse Demerkempens hebben stoottonen en sleeptonen grotendeels hun functie behouden (o.a. Stal, Koersel, Heusden, Lummen, Hechtel,…..). Toch durven we stellen dat ook in het Beringerlands nog sporen van betoning te vinden zijn die erop wijzen dat dit systeem er ooit voorkwam.
In het ene dorp is dit al wat duidelijker dan in het andere. Als dit klopt kunnen we besluiten dat het Beringerlands toch wat “Limburgser” is dan tot nog toe werd aangenomen.

vatana
Maandelijks is er met de paalonline-wedstrijd een vatana-waardebon van €50 te winnen. Meer info in de rubriek Wedstrijd
11 februari 2017

Cartoon !

Trump inspireerde Bob Vincke deze week tot twee cartoons die hij graag deelt met jullie.  Klik op 'lees meer' om ze beiden te zien.

Maurice Huysmans is het prototype van de Palenaar die je in het dorpsleven van Paal vaak ergens tegenkomt. Hij geniet er van om samen met echtgenote Nora Matthys voor de gezelligheid onder de mensen te komen. Anderzijds is hij zo verweven in het Paalse socio-culturele leven dat hij in allerlei functies bij diverse verenigingen meer dan zijn steentje bijdraagt om alles goed te laten functioneren. Nora staat steeds trouw aan zijn zijde. Beiden zijn ondertussen met pensioen maar hun leven blijft nog goed gevuld.
7 februari 2017

Foto's gezocht

Gezocht: foto's van het kruispunt Sint-Sebastiaanstraat - Hyacintenlaan. Graag foto's van 20-30 jaar geleden, of ouder.  Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

7 februari 2017

Webcam sneeuwklassers

De sneeuwklassers van VLS de Buiteling vertrekken vrijdag op sneeuwklassen.  Als alles goed gaat lees je hier tijdens dit verblijf dagelijks een verslagje.  Ligt er sneeuw, is het zonnig ?  Dat zie je op de beelden van de webcam....  Klik op 'lees meer' en je ziet beelden van de webcam van 'n hotel dat op 500m van het jeugdhotel van de sneeuwklassers ligt.  Zo krijg je een goed beeld van het uitzicht /weer ter plaatse.

1 februari 2017

Boeken (Rik Tulkens)

We mogen weer een werkje brengen van dorpsgenoot Rik Tulkens (stadsdichter Diest van 2012 tot 2015 en nog veel meer - zie deze link- ) .  In de toekomst mag je op onregelmatige basis nog meer gedichten en teksten van hem verwachten.(Klik op 'lees meer' om zijn werk te lezen).

30 januari 2017

Editoriaal

Alleen domme mensen spreken nog dialect!buitings

Waar of niet waar?

Het is een vraag waarrond de laatste tijd heel wat onderzoekswerk gebeurt, niet alleen hier maar zowat overal in de westerse wereld.

Dit onderzoekswerk betreft specifiek de mensen die nog dialect kennen en spreken. De populatie van dialectsprekers gaat men dan vergelijken met andere bevolkingscategorieën, die dat niet doen en bv. alleen de standaardtaal spreken.

Vooral de Universiteit van Tilburg in Nederland legt zich sinds een aantal jaren toe op allerlei studiewerk o.a. over de impact van het spreken van dialect op de schoolprestaties van de leerlingen.

Tot in de jaren ’70 beschouwde men in Nederland en meer nog in Vlaanderen, alles wat afweek van het dominante en beschaafde Nederlands als “onbeschaafd”.

Tot dan vonden de leraren en de lerarenopleiders een verklaring voor de taalachterstand van kinderen en voor achterblijvende schoolprestaties in het gebruik van het dialect door kinderen uit lagere sociale milieus.

vksvlsolviDe Berk
De Opaalweer1afvalkalender1wacht1

Wedstrijd

vatana
Maandelijks is er met de paalonline-wedstrijd een vatana-waardebon van €50 te winnen. Meer info in de rubriek Wedstrijd

Binnenkort in Paal

zondag 26 februari 2017
Mosselfeest AC Tervant
zondag 26 februari 2017
Tentoonstelling 'Road to Nowhere'
maandag 27 februari 2017
Tentoonstelling 'Road to Nowhere'
dinsdag 28 februari 2017
Fietsen OKRA
dinsdag 28 februari 2017
Tentoonstelling 'Road to Nowhere'
woensdag 01 maart 2017
Hobby OKRA Paal
woensdag 01 maart 2017
Tentoonstelling 'Road to Nowhere'
donderdag 02 maart 2017
Tentoonstelling 'Road to Nowhere'
vrijdag 03 maart 2017
Tentoonstelling 'Road to Nowhere'
zaterdag 04 maart 2017
Tentoonstelling 'Road to Nowhere'
zondag 05 maart 2017
Fotosalon
dinsdag 07 maart 2017
Fietsen OKRA
woensdag 08 maart 2017
Hobby OKRA Paal
donderdag 09 maart 2017
Lentefeest OKRA Paal
dinsdag 14 maart 2017
Fietsen OKRA
woensdag 15 maart 2017
Hobby OKRA Paal
dinsdag 21 maart 2017
Fietsen OKRA
dinsdag 21 maart 2017
Nacht van de geschiedenis: Muziek
woensdag 22 maart 2017
Hobby OKRA Paal
dinsdag 28 maart 2017
Fietsen OKRA

Binnenkort in OC de Buiting

Dikke van Pale -cursiefjes-

Dikke van Pale