Voor deze nieuwe rubriek op paalonline mogen we putten uit de Haiku's die Davidsfonds Paal in de loop van de jaren verzamelde via de Haiku-wedstrijd.  Op zeer regelmatige basis vind je hier een haiku die door Inge van een passende achtergrondfoto voorzien wordt.  Geniet van nummer één !

 

Het voordeel van ‘clairon’ te zijnhuybrechts clairon

De jongeman stond er nog niet bij stil terwijl hij op de repetities van de fanfare in Beverlo dapper meeblies op zijn klaroen en ook nog noten leerde lezen. Maar toch !   De muzikale vaardigheden die hij toen aanleerde, zouden zijn leven fundamenteel beïnvloeden. Ook en vooral in zijn leven als militair.

Huybrechts werd – zoals zoveel boerenzonen - naar de infanterie gestuurd en meer bepaald naar het 10de Linieregiment. Dat had een deel van zijn soldaten in Aarlen maar het grootste deel was gekazerneerd in vesting Namen. Daar hadden zijn chefs al snel begrepen dat hij had meer in zijn mars had dan domweg met een geweer zeulen. Hij kon hen uitstekend van dienst zijn. Na zijn opleiding werd hij aangesteld tot “Clairon” vanaf 1 januari 1914.

vatana
Maandelijks is er met de paalonline-wedstrijd een vatana-waardebon van €50 te winnen. Meer info in de rubriek Wedstrijd

 

t zal hanne dikkeoor50.jpg
Het eite was nog mèr zjust dur z'n stroot, of hè moest al nö't höske dikkeoor50.jpg
As ich teveul geitte hem, weir ich dempig. dikkeoor50.jpg

 

Klik op 'lees meer' om de betekenis van deze uitspraken te lezen.

José Vaes (80) heeft haar Café Palma gesloten
Op zondag 18 december 2016, precies op haar 80ste verjaardag, heeft José Vaes de laatste pintjes getapt in haar Café Palma. In 1958 stond ze voor het eerst achter een Paalse cafétoog. Nu zijn we 58 jaar later en was het tijd om die bladzijde definitief om te draaien. Het werd een hectische laatste zondag met een overvol huis, veel ontroerende momenten met tranen die vloeiden , talloze geschenken en bloemen. Het was een afscheid in stijl die volledig paste bij ‘Madame José’.
 
3 januari 2017

Cartoon !

Weer een actuele Cartoon van Bob Vincke. (klik op de cartoon om te vergroten)

We mogen weer een werkje brengen van dorpsgenoot Rik Tulkens (stadsdichter Diest van 2012 tot 2015 en nog veel meer - zie deze link- ) .  In de toekomst mag je op onregelmatige basis nog meer gedichten en teksten van hem verwachten.(Klik op 'lees meer' om zijn werk te lezen).

Paalonline interviewde en fotografeerde 50 dorpsgenoten in het kader van 'Paal, één dorp, vele gezichten'.  Tien foto's zijn na de openingstentoonstelling nog te zien aan OC de Buiting, de overige foto's worden vanaf 28 januari 2017 op diverse locaties in Paal tentoongesteld.  De interviews bij deze foto's worden gepubliceerd op Paalonline aan een ritme van één interview om de twee dagen. 

Klik hier om de reeds verschenen interviews te lezen.

Paul Theunis * Leon Vuegen * Peter Gijsel * Pieter Van Pelt * Yolanda Nouwen * Adrienne Peeters * Achiel Vanhees * Michel Lens * Benoît Dellicourt * Martin Vanierschot * Holger Drozyn * Henk Dsinter * Luc Gielen * Luc Kesters * Jo Kuyck * Christel Pelckmans * Ilario Reale * Laura Venneri * Grace Vanhoudt * Franco De Maggio * Rosetta Carlucci * Franco Loconsole * Paulo Russo * Donia Dab * Mustafa Yaglizoglu * Mathias Luyten * Roy Martina (DJ Don Loko) * Jeff Slough * Youssef El Ballata * Khadija Attaleb * Ahmet Akay * Maggy Hanquier * Wei Wang *  Jazz Niminrum * René Krzak * Hans Kuczwalski * Suzanne Sifa * Savvas Amanatadis * Carmindo Rangel * Veronica Flores * Jahanzaib Ashraf * Kanwal Rana * Martin Vanierschot * Louis Jans * Gloria Todorova Rankova * David pauwels * Mario Hooglied * Christine Izsvak * Freddy Gualsaqui * Neri Palacio * Emile Camusat * Jasper Caubergs * Dominique Aerts *

Nieuwjaarskaart2017BobVincke08122016

De Paalonline-ploeg wenst u fijne feestdagen !

(met dank aan Bob Vincke voor de tekening)

In de vorige aflevering werd al duidelijk dat het noordwesten van Belgisch Limburg niet eenvoudig in te delen is in dialectregio’s volgens de gekende isoglossen. buitings1Dit komt omdat twee van de drie isoglossen die doorheen de regio lopen er geen strakke grens vormen.
De Uerdingerlijn (ich/mich) is eenvoudig te trekken maar de Getelijn en de betoningslijn zijn dit niet. Om toch tot een werkbare indeling te komen opteerde men bij de W.L.D.-indeling voor de benaming “Beringerlands” voor deze regio, bestaande uit Beringen, Paal, Tervant, Heppen , Beverlo, Korspel en Eversel.
Maar ook Oostham kan men erbij rekenen.
Als we het Beringerlands eens van dichterbij bekijken valt er toch iets op wat de verhouding van deze plaatsen t.o.v. de Getelijn betreft.

Twee getalenteerde jongens op een bijzondere fiets, vier wielen en één bal, meer was er niet nodig om van Jonathan Coenen en Robbe Hannes Belgische kampioenen in het cyclobal te maken. Al fietsend scoren, dat is de opdracht als men deze wat minder bekende sport beoefent. Beiden zijn lid van Cyclobalclub Het Zwarte Goud Beringen die de sporthal in Beverlo als thuishaven heeft. Cyclobal is een sport die met duo’s wordt gespeeld. Jonathan uit Paal en Robbe uit Beverlo zijn een sterk duo.

Een nieuw cursiefje in de reeks voor 'de Dikke van Pale'

De inwoners van Beringen werden door het provinciebestuur van Limburg en het gemeentebestuur van Beringen uitgenodigd om hun bezwaren, opmerkingen en suggesties over het provinciaal ruimtelijk uitvoeringsplan, waarbij het kleinstedelijk gebied Beringen definitief zou worden afgebakend, voor 15 december 2016 over te maken.

Paalonline en de denktank gingen in op deze uitnodiging en dienden een bezwaarschrift in.

De eerste stappen in het legerhuybrechts soldaat


In 1909 werd Jozef verlost uit de Don Bosco-school in Luik. Hij was daar nooit gelukkig geweest en had er veel geweend, bekende hij in een interview op hoge leeftijd. Maar – ondanks de deprimerende sfeer - leerde hij wel een en ander.  En dan vooral Frans.  Die taalkennis was van essentieel belang voor ieder die in België kans wilde maken op een beter leven. Maar Jozef wilde vooral naar huis, naar Beverlo.

In datzelfde gelukkige jaar van de terugkeer naar zijn Limburgse heimat, stemde het parlement een nieuwe militiewet ...

 

t War ne mölder, want zenne kop war zwet mè ne wiette skain op dikkeoor50.jpg
Het beste spek mè de malste zwaors, komt van zelf opgezatte verkes dikkeoor50.jpg
Doawe kwamp ne vlieger euver en dieje gonk in Skaffe doal.   dikkeoor50.jpg

 

Klik op 'lees meer' om de betekenis van deze uitspraken te lezen.

Davidsfonds Paal organiseert weer zijn haiku wedstrijd. De wedstrijd loopt nog tot 30 november. Het reglement kan je krijgen bij de secretaris Huygens Julien. Meldertsesteenweg 19 Paal (011/42 74 09 -  Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. )

Het verplichte woord in de Haiku is 'IJZER'.

vksvlsolviDe Berk
De Opaalweer1afvalkalender1wacht1

Wedstrijd

vatana
Maandelijks is er met de paalonline-wedstrijd een vatana-waardebon van €50 te winnen. Meer info in de rubriek Wedstrijd

Binnenkort in Paal

dinsdag 17 januari 2017
Leren werken met een ipad
woensdag 18 januari 2017
Bloed geven Tervant
zaterdag 21 januari 2017
MTB tocht tvv 't Klavertje
zaterdag 21 januari 2017
Paalstraat Quizt
zaterdag 21 januari 2017
Infoavond RvS verbrandingsoven Tervant
zondag 22 januari 2017
Toast literair
zondag 22 januari 2017
Tentoonstelling Bel-Art
vrijdag 27 januari 2017
Feestmaaltijd
zondag 29 januari 2017
Tentoonstelling Bel-Art
vrijdag 03 februari 2017
Bloemschikken Valentijn
zaterdag 04 februari 2017
Bikkebikkebik
zaterdag 04 februari 2017
Tentoonstelling 'Road to Nowhere'
zondag 05 februari 2017
Tentoonstelling 'Road to Nowhere'
maandag 06 februari 2017
Tentoonstelling 'Road to Nowhere'
dinsdag 07 februari 2017
Tentoonstelling 'Road to Nowhere'
woensdag 08 februari 2017
Tentoonstelling 'Road to Nowhere'
donderdag 09 februari 2017
Tentoonstelling 'Road to Nowhere'
vrijdag 10 februari 2017
Tentoonstelling 'Road to Nowhere'
zaterdag 11 februari 2017
Tentoonstelling 'Road to Nowhere'
zondag 12 februari 2017
Tentoonstelling 'Road to Nowhere'

Binnenkort in OC de Buiting

Dikke van Pale -cursiefjes-

Dikke van Pale