Dikke Van Pale

De Dikke van Pale brengt woorden, zinnen , gezegdes, cursiefjes in 'het Buitings', het lokale dialect.  Ontbreekt er een woord, het je een goeie tip, ken je zelf nog heel goed Buitings?  Laat dat dan zeker weten aan onze 'taalcommissie' via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Du zèn heij nog veul miense die nog Buitings kenne en het ooch nog kunne klappe, màr het begient te slabakke.   Duvur zèn we mè Paalonline mè verskillige dings bezig vur het neij verlore te löte gon.  Kiekt mèr is in ozze 'Dikke Van Pale' mar ge mugt ooch alted woorde dieder bekant niemieje hujert, doorgève on Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Subcategorieën

Geschiedenis Limburgse Dialecten

In deze rubriek wil paalonline het dialect van Paal en Tervant  situeren in de bredere context.van de  Limburgse en Brabantse dialecten.

Paalonline werkt hiervoor samen met Robby Vanesch van Stal-Koersel. Robby Vanesch legt zich al sinds zijn prille jeugd toe op de studie van de Limburgse dialecten in het algemeen en op deze van Noordwest-Limburg in het bijzonder.

 Robby Vanesch zal ons door maandelijkse berichten inwijden in de wereld van de Limburgse dialecten en ook in de specifieke kenmerken van “het Buitings”.

Dikke Van Pale - woorden -

De Dikke van Pale brengt woorden, zinnen , gezegdes, cursiefjes in 'het Buitings', het lokale dialect.

Dikke van Pale - gezegdes

Hier vind je typische zinnen, gezegdes of uitdrukkingen in het Buitings.

Dikke van Pale - De Put

Heel wat Palenaren verdienden de kost in of rond de mijn van Beringen.  Het is dan ook niet verwonderlijk dat heel wat 'putjargon' in Paal verzeild geraakt is. 

Paalonline wil met deze rubriek haar steentje bijdragen om een specifieke taal met een eigen woordenschat die gedeeltelijk verschilde van mijn tot mijn (bv. Beringen tegenover Zolder) voor het nageslacht te bewaren.

Dikke van Pale - cursiefjes

In deze categorie brengen we regelmatig een nieuw cursiefje in het Buitings, geschreven en voorgelezen door één van de leden van de 'taalcommissie'.