Ook de Paalse afdeling van de Landelijke Gilden werkt mee aan 'Happen en Trappen'. +/- 38 km fietsen door Heusden-Zolder en onderweg smullen van een Landelijke Gilden cocktail, soep met Turks brood, een smos, een borrel of wat fris en koffie met taart.  Inschrijven voor 7 mei !

Het Paals Virtueel museum (PVM) verwelkomt een bijkomende kunstenaar in de galerij.  Fotografe Rita Van Moll toont ons enkele van haar werken.  Klik hier om het museum te bezoeken.

Paal, één dorp, vele gezichten… maar zonder palen!

Nogal wat mensen in Paal waren erg verrast toen media berichtten over vandalisme aan de foto’s van het unieke project dat stilaan zijn einde nadert.

Een actuele cartoon van Bob Vincke

Een recent gedicht van Rik Tulkens ...

Paalonline interviewde en fotografeerde 50 dorpsgenoten in het kader van 'Paal, één dorp, vele gezichten'.  Tien foto's zijn na de openingstentoonstelling nog te zien aan OC de Buiting, de overige foto's worden vanaf 28 januari 2017 op diverse locaties in Paal tentoongesteld.  De interviews bij deze foto's worden gepubliceerd op Paalonline aan een ritme van één interview om de twee dagen. 

Klik hier om DE interviews te lezen.

Paul Theunis * Leon Vuegen * Peter Gijsel * Pieter Van Pelt * Yolanda Nouwen * Adrienne Peeters * Achiel Vanhees * Michel Lens * Benoît Dellicourt * Martin Vanierschot * Holger Drozyn * Henk Dsinter * Luc Gielen * Luc Kesters * Jo Kuyck * Christel Pelckmans * Ilario Reale * Laura Venneri * Grace Vanhoudt * Franco De Maggio * Rosetta Carlucci * Franco Loconsole * Paulo Russo * Donia Dab * Mustafa Yaglizoglu * Mathias Luyten * Roy Martina (DJ Don Loko) * Jeff Slough * Youssef El Ballata * Khadija Attaleb * Ahmet Akay * Maggy Hanquier * Wei Wang *  Jazz Niminrum * René Krzak * Hans Kuczwalski * Suzanne Sifa * Savvas Amanatadis * Carmindo Rangel * Veronica Flores * Jahanzaib Ashraf * Kanwal Rana * Martin Vanierschot * Louis Jans * Gloria Todorova Rankova * David pauwels * Mario Hooglied * Christine Izsvak * Freddy Gualsaqui * Neri Palacio * Emile Camusat * Jasper Caubergs * Dominique Aerts *

Een nieuw cursiefje in de reeks voor 'de Dikke van Pale'

vatana
Maandelijks is er met de paalonline-wedstrijd een vatana-waardebon van €50 te winnen. Meer info in de rubriek Wedstrijd

In onze volkscultuur hebben de gezellige lokale cafés altijd een belangrijke rol ingenomen. Het volkscafé, of de bruine kroeg, zoals ze ook wel werd genoemd, is een onderschat bindmiddel in het sociale weefsel van onze samenleving. Altijd brengen zij mensen samen. Of het nu individueel is of in verenigingsverband, steeds speelt het volkscafé een cruciale rol. Die wordt pas echt duidelijk als die schakel weg valt. Hierdoor kunnen verenigingen zelfs verdwijnen of gaan anderen hun kaart- en gespreksmomenten vreselijk missen. Daarom koos ik deze maand als schrijfonderwerp voor één van de weinige volkscafés die Paal nog kent. Lange tijd was het café aan de Beverlosesteenweg bekend als ‘De Sportvriend’, waar ook de teloorgegane schuttersgilde van Meelberg thuis was, nu is de naam veranderd in ‘P-Ilske’. In dit Paals Portret schetsen we de geschiedenis van een Paals monument.

Geniet van de vijfde Haiku uit het archief van Davidsfonds Paal.   In de loop van de jaren verzamelden zij een hele serie Haiku's  via hun jaarlijkse wedstrijd.  Op zeer regelmatige basis vind je hier een haiku die door Inge van een passende achtergrondfoto voorzien wordt.

Lambert Reynders trok met z’n fototoestel, op het einde van de winter, enkele dagen voor de lente begon, even enkele foto's van de Klitsberg en maakte er een mooie fotoreportage van.

De mobilisatie in de zomer van 1914

Vanaf de laatste dag van juli 1914 bracht de regering het leger op “versterkte vredesvoet”. Dat betekende dat de militieklassen van de drie voorgaande jaren 1910 tot en met 1912 massaal naar hun kazernes terug moesten. Dat betekende een vervierdubbeling van de gevechtseenheden. Wat soldaten betreft dan toch. Voor het depot van de 4de legerdivisie was het nu werken geblazen, want deze soldaten moesten allemaal uitgerust en bewapend worden zodat ze klaar waren voor de strijd.

Vooralsnog maakten de soldaten zich weinig zorgen. Ze verwachtten dat ze naar de grens zouden worden gestuurd om daar ostentatief de wacht op te trekken en zodoende te onderstrepen dat België een neutraal land was, waarvan het grondgebied onschendbaar was. Dat was bij de Frans-Duitse oorlog in 1870 ook gebeurd.

buitings1In vorige afleveringen wezen we er al op dat het Limburgse/Oostnederfrankische taalgebied tussen de Uerdingerlijn en de Benratherlijn opgedeeld wordt door isoglossen die elk op een bepaalde plaats van de Uerdingerlijn afsplitsen om een eigen verloop te volgen richting taalgrens.  Zo delen deze isoglossen het Limburgse/Oostnederfrankische taalgebied op in grote dialectregio’s met plaatsen die meer taalkundige eigenschappen gemeenschappelijk hebben met elkaar dan met plaatsen buiten de eigen regio.  Op hun beurt worden deze grote dialectregio’s nog eens onderverdeeld in subregio’s.  In de buurt van Paal en Tervant liggen verschillende dialectregio’s.  

Paalse Plas MH

 

Als vervolg op de aflevering ' DE PAALSE PLAS DOOR DE LENS VAN EEN ARTIEST ' , waarin fotograaf Marc Huybrighs een aantal van zijn foto's van de Plas door de seizoenen heen aan ons voorstelde,  krijgt u nu een handvol artistieke foto's in grijstinten.  De Plas ziet er sprookjesachtiger uit dan ooit.

 

 

plas006

Fotograaf Marc Huybrighs trok geregeld onze aandacht wanneer hij foto's op Facebook publiceerde.

 Deze oud-leerling van meester Gilbert Claes bleek meer in zijn mars te hebben dan de huis- tuin- en keukenfotografie
die de gewone hobbyfotograaf wel eens etaleert.  Klik zeker verder voor kiekjes van de Buiting zoals u 'm nog nooit gezien hebt ...

 

vksvlsolviDe Berk
De Opaalweer1afvalkalender1wacht1

Wedstrijd

vatana
Maandelijks is er met de paalonline-wedstrijd een vatana-waardebon van €50 te winnen. Meer info in de rubriek Wedstrijd

Binnenkort in Paal

maandag 24 april 2017
Kubben Okra Paal
dinsdag 25 april 2017
Fietsen OKRA
woensdag 26 april 2017
Hobby OKRA Paal
woensdag 26 april 2017
Bloed geven
donderdag 27 april 2017
Halvedaguitstap Okra - zomercollectie
donderdag 27 april 2017
Initiatie Cubaanse Salsa
vrijdag 28 april 2017
Lokale helden @ Radio Benelux
zaterdag 29 april 2017
Hallelujah concert
zondag 30 april 2017
KVG Brunch Mentaal Kamp
maandag 01 mei 2017
Kubben Okra Paal
dinsdag 02 mei 2017
Fietsen OKRA
woensdag 03 mei 2017
Hobby OKRA Paal
donderdag 04 mei 2017
Leer reanimeren en defibrileren
maandag 08 mei 2017
Kubben Okra Paal
dinsdag 09 mei 2017
Fietsen OKRA
woensdag 10 mei 2017
Inktvisjes maken
woensdag 10 mei 2017
Hobby OKRA Paal
donderdag 11 mei 2017
Crea
zondag 14 mei 2017
Happen en Trappen
zondag 14 mei 2017
Volksfeest Paal, één dorp, vele gezichten

Binnenkort in OC de Buiting

Dikke van Pale -cursiefjes-

Dikke van Pale