Boogschuttersgilde St. Pieter Tervant organiseert op zondagnamiddag 27 augustus een 'verenigingsschieting' waaraan verenigingen gratis kunnen deelnemen.  Schrijf nu in !

 

Hoeve PietermennekeLudo Laagland (1923-2006), was niet alleen  een uitmuntend in Paal geboren en getogen schilder, hij was ook schrijver, begenadigd verteller en auteur van verschillende dichtbundels. Laagland schreef alsof hij schilderde met taal.  Zijn verhalen ademen vitalisme, humor en optimisme.
Op het einde van zijn leven vatte hij het plan op een boek te schrijven, een soort raamvertelling waarin allerlei personages en gebeurtenissen uit zijn leven de revue zouden passeren. Het boek is jammer genoeg nooit afgeraakt omdat Ludo op zijn 74e plots een hersenbloeding kreeg en daardoor aan totale afasie leed.
Zijn dochter verzamelde de voorbereidende geschriften van Ludo voor dit boek ,corrigeerde ze en gaf ze uit in boekvorm onder de titel “Roeske”, een geschreven portret van Ludo Laagland.Hieruit putten we een korte beschrijving van het dorp “De Buiting” en van “Pietermenneke” . Het boekje werd uitgegeven in 2003. Het werd geschreven in het begin van de 21e eeuw maar het dorp dat Ludo Laagland beschrijft is dat van zijn jeugd.

7 augustus 2017

Cartoon !

Een nieuwe cartoon van Bob Vincke.

Geniet van de zesde Haiku uit het archief van Davidsfonds Paal.   In de loop van de jaren verzamelden zij een hele serie Haiku's  via hun jaarlijkse wedstrijd.  Op zeer regelmatige basis vind je hier een haiku die door Inge van een passende achtergrondfoto voorzien wordt.

 

Mijn stelling is dat je dorpen (kleinere leefgemeenschappen) moet koesteren, dat je het dorpsgevoel moet proberen te bewaren en waar nodig aanwakkeren, om tal van redenen. Er zijn een aantal nieuwe maatschappelijke evoluties . De groeiende afkeer van de politiek en het verzwakkend democratisch gehalte van onze samenleving daarover willen we in deze column even mijmeren. Laat me even een aanloop nemen.

buitings1

Hallo beste Palenaar,

Bij jullie sta ik ergens bekend als : buitinglander Leon Vangeel. Ik woon al bijna 14 jaar met vrouw en kind in Zuid-Afrika.
Het is misschien interessant om te vertellen dat ik hier binnen mijn gezin in de omgang nog altijd het Buitingse dialect praat (klap).
Dit is hier binnenshuis heel natuurlijk, normaal, mijn vrouw en zoon verstaan dit ook als de normale gang van zaken.
Zijzelf communiceren natuurlijk in het Afrikaans. Als ik dan bij gelegenheid in gezelschap tegen mijn vrouw praat, staan de oren natuurlijk gespitst en wordt er al eens gelachen met dit "gekke" taaltje.

Reeds op jonge leeftijd toonde Koen Heselmans (34) ondernemerschap door als 20-jarige café ’t Haantje te gaan uitbaten. Daar is nu  na 14 jaar een punt achter gezet maar ondertussen startte hij in 2013 zijn zaak KB Tenten op die allerlei feest- en partytenten verhuurd.  Zakenman Koen groeide de afgelopen jaren in de manier waarop hij zijn café runde maar  dat deed ook zijn bedrijf op explosieve manier. Zelfs in die mate dat hij het café achter zich liet om zich volledig te focussen op KB Tenten. In dat marktsegment is Koen ondertussen een soort ‘haantje de voorste’ geworden. Paalonline lokte Koen Heselmans uit zijn tent om er een boeiend gesprek mee te hebben.

25 april 2017

Cartoon!

Een cartoon van Bob Vincke.

vatana
Maandelijks is er met de paalonline-wedstrijd een vatana-waardebon van €50 te winnen. Meer info in de rubriek Wedstrijd

Lambert Reynders trok met z’n fototoestel, op het einde van de winter, enkele dagen voor de lente begon, even enkele foto's van de Klitsberg en maakte er een mooie fotoreportage van.

buitings1In vorige afleveringen wezen we er al op dat het Limburgse/Oostnederfrankische taalgebied tussen de Uerdingerlijn en de Benratherlijn opgedeeld wordt door isoglossen die elk op een bepaalde plaats van de Uerdingerlijn afsplitsen om een eigen verloop te volgen richting taalgrens.  Zo delen deze isoglossen het Limburgse/Oostnederfrankische taalgebied op in grote dialectregio’s met plaatsen die meer taalkundige eigenschappen gemeenschappelijk hebben met elkaar dan met plaatsen buiten de eigen regio.  Op hun beurt worden deze grote dialectregio’s nog eens onderverdeeld in subregio’s.  In de buurt van Paal en Tervant liggen verschillende dialectregio’s.  

1 februari 2017

Boeken (Rik Tulkens)

We mogen weer een werkje brengen van dorpsgenoot Rik Tulkens (stadsdichter Diest van 2012 tot 2015 en nog veel meer - zie deze link- ) .  In de toekomst mag je op onregelmatige basis nog meer gedichten en teksten van hem verwachten.(Klik op 'lees meer' om zijn werk te lezen).

23 januari 2017

Zwarte beek

Benoit Dellicour, één van onze '50 Paalse gezichten' , bezorgde ons een mooie fotoreeks van de Zwarte beek.  Klik op 'lees meer' en geniet ervan!

vksvlsolviDe Berk
De Opaalweer1afvalkalender1wacht1

Wedstrijd

vatana
Maandelijks is er met de paalonline-wedstrijd een vatana-waardebon van €50 te winnen. Meer info in de rubriek Wedstrijd

Binnenkort in Paal

zondag 20 augustus 2017
MTB tocht tvv 't Klavertje
zondag 20 augustus 2017
Boat Party
maandag 21 augustus 2017
Kubben Okra Paal
dinsdag 22 augustus 2017
Fietsen OKRA
woensdag 23 augustus 2017
Hobby OKRA Paal
zaterdag 26 augustus 2017
Paal Zomert: Oud Kaffeeke Beach Party
zondag 27 augustus 2017
Straattheater op de markt
zondag 27 augustus 2017
Verenigingsschieting Sint Pietergilde
maandag 28 augustus 2017
Kubben Okra Paal
dinsdag 29 augustus 2017
Fietsen OKRA
woensdag 30 augustus 2017
Hobby OKRA Paal
zaterdag 02 september 2017
Opendoedag Palfit
zaterdag 02 september 2017
Paal Zomert: Paal Kermis
zaterdag 02 september 2017
Beach volleybal
zondag 03 september 2017
Paal Zomert: Paal Kermis
zondag 03 september 2017
Eetdag brancardiers Paal
maandag 04 september 2017
Paal Zomert: Paal Kermis
maandag 04 september 2017
Kubben Okra Paal
dinsdag 05 september 2017
Fietsen OKRA
woensdag 06 september 2017
Hobby OKRA Paal

Binnenkort in OC de Buiting

Dikke van Pale -cursiefjes-

Dikke van Pale

 • Buitingse gezegdes - deel 61-
  Buitingse gezegdes - deel 61-

   

  t zal ze gat voare
  Het woater katste öt den iemmer en mèn bie'ene ware hielegans bedratst.
  Dèèrd'es goei'e !!

   

  Klik op 'lees meer' om de betekenis van deze uitspraken te lezen.

  Geschreven op 11 februari 2017 in Dikke van Pale - gezegdes Reageer als eerste! Lees meer...