Dag allemaal,

Ik ben Fran, een meisje van 13 jaar en woon in Limburg. Ik heb altijd al veel belangstelling gehad voor de opwarming van de aarde. Daarom hebben de mensen van Paalonline aan mijn papa gevraagd of ik tijdens de grote klimaatconferentie van Parijs niet af en toe een stukje wil schrijven voor de website. Mijn papa heeft dat dan vervolgens aan mij gevraagd. En ik heb ja gezegd, op voorwaarde dat ik een nieuwe GSM krijg. Vanaf nu kunnen jullie dus soms een stukje lezen over hoe een 13-jarig meisje de klimaattop in Parijs beleeft.

Helaas hebben jullie ons enkele dagen moeten missen omdat een hacker misbruik gemaakt heeft van een achterpoortje dat we niet tijdig dichtgezet hebben.

Met de updates die we gedaan hebben zijn er nog een paar dingen die niet 100% werken maar we werken er aan.  De volgende dagen zal je weer volop nieuwe artikels zien verschijnen.

In deze nieuwe rubriek laat paalonline "correspondenten" van ver weg en dicht bij aan het woord die willen berichten over initiatieven en voorbeelden in hun omgeving om de maatschappelijke betrokkenheid van de inwoners te verhogen. Correspondenten kunnen ook berichten over gebeurtenissen , over belangrijke studies, congressen en projecten die ook voor ons interessant zijn.  We beginnen met Joe Cillen, onze correspondent in Nederland.

Da leiperke es ötgelodderd. dikkeoor50.jpg
Van zenne sus gon. dikkeoor50.jpg
Mot ich ès op ur bakkes kloppe? dikkeoor50.jpg

 

Klik op 'lees meer' om de betekenis van deze uitspraken te lezen.

Zoals eerder toegezegd zullen het stadsbestuur, de projectontwikkelaar en ontwerper de stand van zaken en de plannen rond het voormalige schoolgebouw en omgeving in Tervant toelichten.

Er is ondanks de drukke agenda's en de bezetting van De Kring uiteindelijk een datum gevonden waarop de burgemeester en de schepen van ruimtelijke ordening beiden aanwezig kunnen zijn én de Kring in Tervant vrij is.

Het overleg zal doorgaan op donderdag 10 december om 20u15 in De Kring te Tervant.

We nodigen graag iedereen uit die op de voorgaande bijeenkomsten aanwezig was of op één of andere manier betrokken bij de toekomst van Tervant.
U mag deze uitnodiging zeker verder verspreiden aan geïnteresseerden uit uw kennissenkring of vereniging.

In nauwelijks één jaar tijd heeft de Ulfort, links van de weg van "de lossing" in Tervant naar Wasseven een metamorfose ondergaan. Mobis Hyundai is bijna letterlijk door drie kranen en een batterij onophoudelijk zuigende waterpompen uit het Ulforts broek omhoog getrokken. De Ulfort is nu wel definitief vervangen door Ravenshout Noord. In de fotoreeks zie je de evolutie van het afgelopen anderhalf jaar. De fotoreeks start op 5 februari 2014. De laatste foto is van 8 november 2015.              Deze fotoreeks past in een nieuwe rubriek op paalonline waarin kunstzinnige foto's met een Paalse invalshoek aan bod komen.

Klik hier om de fotorubriek te ontdekken

The Return of 'Het Korenmenneke'

andreluyten


In aflevering 16 berichtten wij al over het optreden van het ‘Korenmenneke’ in Paal. Pastoor Vlecken beschreef in zijn verslag over de eerste wereldoorlog hoe deze Duitse controleur de Paalse boeren het leven zuur maakte. In het bijzonder werd de familie Vandevenne in Geenhout geviseerd. Bij een controle kwam het tot een handgemeen, waarna twee broers en een zus, na hun veroordeling, weggevoerd werden naar Duitsland. 

Op de herdenkingsavond overliep André Luyten de oorlogshandelingen in ons dorp. Ruime aandacht kreeg het incident met het Korenmenneke en de familie Vandevenne, en dit keer ook zoals het in de familie van generatie op generatie werd verder verteld. Hier volgt het verhaal van de mondelinge overlevering !

 

12 november 2015

Paalse portretten

Jef Geboers (70) is 20 jaar met pensioen als legercommandant. De voorbije 2 decennia waren echter niet synoniem voor niets doen. Als sociaal bewogen man integreerde hij zich in de thuiszorg en gehandicaptenorganisaties. Daar kwam nog het project voor armoedebestrijding ‘Open Hart’ in Paal bij en recent startte hij een samenwerking op met Westhuis, een opvangtehuis voor dakloze mannen in Beringen.  Een prima aanleiding voor Martin Vanierschot om een paals portret te maken.  Klik hier om het Paalse portret te lezen.

Dank je wel aan iedereen die meewerkte aan de herdenkingsavond ! 

Een succes over de ganse lijn: een uitverkocht OC de Buiting, de Harmonie die de pannen van het dak speelde, een getalenteerd zangkoor Zonnedauw, drie sprekers met inhoud om U tegen te zeggen, een bijzonder actieve werkgroep 'de groote oorlog' , tal van  vrijwilligers en een tevreden publiek.

Daar doen we het voor ! 

Tot 22 november is iedereen van 17-21u nog welkom op de tentoonstelling !

tekst: Jan Elsen, voorzitter paalonline    -    foto's: André Caubergs - Hans Put

Een nieuw cursiefje in de reeks van de 'Dikke van Pale', geschreven en gelezen door Marcel Vanzeir.

Bè het koartspele sleipde hè mee de pens euver de grond. dikkeoor50.jpg
Van zenne klot valle. dikkeoor50.jpg
Moewe moeijder öch mee, zekt datdes? dikkeoor50.jpg

 

Klik op 'lees meer' om de betekenis van deze uitspraken te lezen.

Het RSV (Ruimtelijk Structuurplan Vlaanderen) dateert van 1997 en is aan herziening toe, aan verbetering, zo hopen we.
Tot nader bericht echter geeft dit plan de visie weer van de Vlaamse Overheid op het te voeren beleid op vlak van ruimtelijke ordening waaronder ook het woonbeleid. De kern van het huidige beleid in Beringen om een kleinstedelijk gebied op provinciaal niveau te creëren, is hierop gebaseerd.

Kent u een verzamelaar, uit Paal of Beringen, met een opmerkelijke verzameling van niet per sé cultureel erfgoedobjecten?  Dan is deze oproep iets voor u.

Landbouw was in het verleden de voornaamste bron van inkomsten in Paal en Tervant.  Het moet dan ook niet verbazen dat de Boerenbond en Boerinnenbond sterke verenigingen waren.  Getuige hiervan enkele foto's, enkele weken geleden publiceerden we al foto's van Tervant, nu is Paal eindelijk aan de beurt.

Paalonline vroeg ongeveer een maand geleden aan de stad Beringen om a.d.h.v een interview te schetsen wat de stad Beringen doet aan het toch wel urgente probleem van de opvang van vluchtelingen en hoe dit georganiseerd wordt.  Niet om te polariseren maar om de inspanningen die het stadsbestuur levert positief onder de aandacht te brengen.  We kregen hierop helaas een negatief antwoord, de stad zou via haar officiële kanalen info hierover verspreiden.  Ondertussen zijn we een hele tijd verder en lanceert de stad Beringen via haar website een oproep voor extra opvangmogelijkheden.

 VLS Paal kreeg een nieuwe naam “De Buiteling” én een nieuw schoolgebouw.  Als dat geen reden is om het nieuwe schooljaar enthousiast te beginnen ! 

vksvlsolviDe Berk
De Opaalweer1afvalkalender1wacht1

Wedstrijd

paal26.pngvatana
Maandelijks zijn er met de paalonline-wedstrijd een vatana-waardebon van €50 en een Paal26-weekendmenubon van € 32 winnen. Meer info in de rubriek Wedstrijd

Binnenkort in Paal

woensdag 02 december 2015 13:00 -
Hobbynamiddag
vrijdag 04 december 2015 20:00 - 23:00
Zettersprijskamp
zondag 06 december 2015 00:00
Junior journalistenwedstrijd
zondag 06 december 2015 14:00 - 18:00
Tentoonstelling Bel-Art: Staf Beerten en Marleen Verheyen
zondag 06 december 2015 14:30 -
K.F.C. Flandria Paal - Lindelhoeven V.V.
maandag 07 december 2015 14:00 -
'Kubben'
maandag 07 december 2015 20:00 - 23:00
Country dance lessen
dinsdag 08 december 2015 13:30 -
Kaartclub
dinsdag 08 december 2015 13:30 -
Fietsen
woensdag 09 december 2015 13:00 -
Hobbynamiddag
donderdag 10 december 2015 13:30 - 16:00
Crea: Advent
vrijdag 11 december 2015 14:00 - 21:00
Kerstmarkt de Botermijn
zaterdag 12 december 2015 09:00 - 19:00
Kerstmarkt Dusseldorf
zaterdag 12 december 2015 20:00 -
Gezinsbond danst
zaterdag 12 december 2015 20:00 - 23:00
Benefiet KOTK
zondag 13 december 2015 00:00
Junior journalistenwedstrijd
zondag 13 december 2015 14:00 - 18:00
Tentoonstelling Bel-Art: Staf Beerten en Marleen Verheyen
zondag 13 december 2015 14:30 -
K.F.C. Flandria Paal - K. Achel V.V.
maandag 14 december 2015 14:00 -
'Kubben'
maandag 14 december 2015 20:00 - 23:00
Country dance lessen

Binnenkort in OC de Buiting

Archief

  • Archief Paalonline

    Zoek je artikels of fotoreportages van voor 1 oktober 2014 ?  Klik dan hier !

Dikke van Pale -cursiefjes-

Dikke van Pale